Brazilië prefereert Saab boven Dassault

De Gripen haalde het in Brazilië ©AFP

Brazilië heeft na een selectieprocedure van 5 jaar beslist om 36 nieuwe gevechtsvliegtuigen te bestellen bij het Zweedse Saab. Dasssault valt er met zijn Rafale weer naast.

De overeenkomst heeft een waarde van 4,5 miljard dollar tot 2023, zo deelde het ministerie van Defensie van Brazilië mee. Volgens defensieminister Celso Amorim speelden drie criteria een belangrijke rol: de prestaties van het vliegtuig, de kostprijs en de bereidheid om technologische kennis over te dragen. Saab leverde een nek-aan-nekrace met het Franse Dassault dat zijn Rafale voorstelde. Saab bood zijn Gripen aan.

Tot het laatste ogenblik dacht ook Boeing met zijn F/A-18 kans te maken, maar waarnemers gaan er van uit dat de spionage-affaire met de NSA - die ook president Dilma Roussef viseerde - de doodsteek betekende voor de Amerikaanse kandidatuur. Eerder haalde EADS via zijn dochter Eurocopter een order van 1,9 miljard euro binnen voor 50 helikopters. Het Franse DCNS bouwt samen met een Braziliaans bedrijf 5 onderzeeschepen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud