opmerkelijk

Brazilië schrapt corona-dodentol uit statistieken

Graven voor covid-19 slachtoffers in begraafplaats São Luiz nabij miljoenenstad São Paulo ©REUTERS

De 'statistische zuivering' komt er op het ogenblik dat Brazilië uitgegroeid is tot één van de mondiale brandhaarden van de covid-19 crisis.

Op de website van het Braziliaanse ministerie van Gezondheid staat sinds dit weekend alleen de covid-19 tol van de voorbije 24 uur te lezen. Voor de tol sinds de start van de pandemie moeten Brazilianen voortaan bij de Johns Hopkins-universiteit zijn, die wereldwijd de data bijhoudt. 

Die tol is grimmig: met 673.000 bevestigde besmettingen met het coronavirus is Brazilië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen. Dat cijfer is bovendien zo goed als zeker een onderschatting, omdat er nog altijd heel weinig getest wordt. Met net geen 36.000 overlijdens heeft het Zuid-Amerikaanse land Italië ingehaald, alleen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tellen meer slachtoffers. 

In een 'draadje' op Twitter zegt president Jair Bolsonaro dat de cumulatieve data 'de huidige situatie van het land niet weerspiegelen'. De verwijdering van de data komt er nadat Brazilië voor de vierde dag op rij meer dan 1.000 overlijdens rapporteert, een statistiek die onderstreept hoe zeer Brazilië nu één van de mondiale brandhaarden van de covid-19 crisis geworden is. 

Bolsonaro krijgt in eigen land, tot in de eigen partij toe, flink kritiek voor zijn aanpak van de covid-19 crisis, zeker omdat hij ondanks de dagelijkse deprimerende statistieken de ernst van de gezondheidscrisis blijft loochenen. Bij de crisisaanpak zit hij ook vaak op ramkoers met de deelstaatgouverneurs, die vaak wel gewonnen zijn voor strengere maatregelen om de pandemie in te dijken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud