Brazilië zweert bij goedkope real

Guido Mantega, de Braziliaanse minister van Financiën (foto reuters)

Brazilië zal alles doen om de waarde van de munt, de real, te drukken. Het BRIC-land kondigt, bij monde van de minister van Financiën Guido Mantega, ook nieuwe maatregelen aan om de binnenlandse industrie te beschermen. Dat moet de stokkende economische motor weer aan de praat krijgen.

'We kunnen niet stilzitten en toekijken hoe andere landen hun munten devalueren om ze een concurrentieel voordeel te geven', zegt minister Guido Mantega in interview in Financial Times.

Zijn woorden zijn een echo van die van president Dilma Rousseff. Zij waarschuwde de andere landen begin deze maand ook al om hun munt niet kunstmatig laag te houden.

'We willen onze industrie niet verliezen', herhaalde Mantega in de Britse krant. 'Brazilië is meer dan een uitvoerder van grondstoffen.' Voor de Brazilaanse kust schuilen immense oliereserves.

We nemen geen protectionistische, maar beschermende maatregelen

Guido Mantega

Braziliaanse minister van Financiën

Het land, samen met China, Rusland en India lid van het selecte clubje van BRIC-groeilanden, liet het voorbije jaar een deel van zijn pluimen. De groeimotor stokt. In januari viel de industriële productie 2,1 procent terug tegenover december. De groei slonk vorig jaar van 7,5 procent in 2010 naar 2,7 procent.

Mantega kondigt aan dat Brazilië de belastingsvoordelen voor een aantal sectoren zal uitbreiden naar andere, zoals de textiel- en kledingindustrie. Die stelt liefst 2 miljoen Brazilianen te werk.

Het land legde eerder al hogere invoerheffingen op voor geïmporteerde auto's. Daarnaast gingen de belastingen op buitenlandse leningen de hoogte in, met de bedoeling om de kapitaalinstroom tegen te gaan.

Volgens Mantega vervalt zijn land niet in protectionisme met de maatregelen. 'Brazilië neemt geen protectionistische, maar beschermende ('defensive', red.) maatregelen. We zijn voor vrije concurrentie', zei de financieminister. 'Maar we kunnen onze grenzen niet volledig open stellen als anderen niet-competitieve mechanismen gebruiken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud