Advertentie

‘Burgemeester achter verdwijning 43 studenten in Mexico'

Verwanten van de 43 verdwenen studenten protesteren in Mexico City ©REUTERS

De burgemeester van het stadje Iguala en zijn vrouw zitten vermoedelijk achter de verdwijning van 43 studenten in Mexico. Dat maakte minister van Justitie Jesús Murillo Karam woensdag bekend op een persconferentie. Woedende betogers staken het stadhuis van Iguala in brand.

Tegen burgemeester José Luis Abarca, zijn echtgenote en de man die in Iguala verantwoordelijk was voor de openbare veiligheid is een aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Burgemeester Abarca wordt ervan verdacht ‘de aanstoker te zijn van de feiten in Iguala’, zei minister Karam. Op 26 september pakten de ordediensten daar een groep van enkele tientallen studenten van de normaalschool van Ayotzinapa hard aan. Daarbij vielen 6 doden en raakten 43 studenten vermist. Tot dusver is er van hen geen spoor.

Het is de eerste keer dat de gerechtelijke autoriteiten de aanstokers aanduiden van de misdaad die al wekenlang in Mexico en daarbuiten voor verontwaardigde reacties zorgt. In het kader van het onderzoek worden inmiddels al 52 mensen vastgehouden, voor het overgrote deel lokale politieagenten. Uit de getuigenissen van de opgepakte personen zou blijken dat de burgemeester de opdracht heeft gegeven om de studenten ‘aan te pakken’, uit vrees dat ze anders een openbaar evenement zouden verstoren dat zijn echtgenote organiseerde.

Het gemeentehuis van Iguala ©AFP
Demonstranten marcheren met foto's van de 43 vermiste studenten. ©REUTERS
Demonstranten branden 43 kaarsjes voor de 43 vermiste studenten. ©REUTERS
Er worden protestmarsen gehouden voor de 43 vermiste studenten. ©AFP
Een persoon met een vest van de politie tijdens een van de protestmarsen. ©REUTERS
Een demonstrant scheurt de foto van burgemeester Jose Luis Abarca Velazquez. ©REUTERS
Demonstranten steken het gemeentehuis van Iguala in brand. ©REUTERS

De burgemeester en zijn vrouw, Maria de los Angeles Pineda - tevens de zus van drie drugshandelaars -, hebben banden met het kartel van de Guerreros Unidos. De lokale politie zou de 43 studenten hebben overgedragen aan leden van het kartel onder het mom dat het om een rivaliserende criminele bende ging. De kartelleden zouden de studenten daarop hebben laten ‘verdwijnen’. Sinds de verdwijning zijn in en rond Iguala overigens al negen massagraven ontdekt met in totaal 30 lijken, zo zei de minister. Onderzoek wees uit dat het in zeker 28 gevallen niet gaat om de verdwenen studenten, wat dan weer vragen doet rijzen over de identiteit van de doden.

Woensdag vonden in verschillende steden in Mexico betogingen plaats uit protest tegen het onvermogen van de overheid om de verdwenen studenten terug te vinden en klaarheid te scheppen in de zaak. In meerdere universiteiten ging ook een 48-urenstaking van start. In Iguala zelf staken boze betogers het stadhuis in brand. Het is al de derde keer sinds de verdwijning van de 43 studenten dat in de staat Guerrero overheidsgebouwen in de fik worden gestoken. Er wordt ook toenemende druk uitgeoefend op de gouverneur, die tot dezelfde politieke partij behoort als burgemeester Abarca, om af te treden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud