Advertentie
Advertentie

'Chavista' Maduro wint nipt verkiezingen

Nicolas Maduro, de favoriet van de overleden president Hugo Chavez, wint nipt de verkiezingen in Venezuela. ©AFP

In Venezuela heeft de socialist Nicolas Maduro, de favoriet van het overleden staatshoofd Hugo Chávez, de presidentsverkiezingen nipt gewonnen met 50,66 procent van de stemmen. Dat meldt de nationale kiesraad CNE. Zijn tegenstander Henrique Capriles weigert zich neer te leggen bij de uitslag.

Volgens de kiesraad haalde de 50-jarige Maduro het met 50,66 procent van de stemmen van de kandidaat van de oppositie, de 40-jarige Capriles. Capriles zou 49,07 procent van de stemmen behaald hebben.

Ondanks de oproep van de kiesraad om zich bij het resultaat neer te leggen, wil Capriles zijn nederlaag nog niet erkennen. De rechtse oppositiekandidaat vraagt een hertelling van de stemmen en spreekt van fraude bij de stembusslag. Nog voor de uitslag bekend was, zond Capriles via twitter al een waarschuwing de wereld in dat 'sommigen de wil van het volk probeerden aan te passen'.

Kroonprins

Sinds het overlijden van Chávez begin vorige maand stond Maduro als interimpresident al aan het hoofd van het land. Chávez, die zelf 14 jaar de touwtjes stevig in handen hield in Caracas, duidde hem zelf aan als zijn kroonprins.

Ondanks de immense populariteit van de overleden president had zijn opvolger het dus niet onder markt tegen de rechtse oppositie. Maduro had voor de verkiezingen nog aangekondigd dat hij zijn tegenstander wilde verslaan met 15 procentpunten verschil en en dat hij 10 miljoen Venezolaanse kiezers achter zich wilde verzamelen. Die ambities heeft hij dus niet kunnen waarmaken. Het verschil tussen beide kandidaten bedraagt minder dan 250.000 stemmen.

Na de bekendmaking van de uitslag verzamelde zich een grote menigte voor het presidentiële paleis in Caracas. 'De strijd gaat verder', riep de voormalige buschauffeur zijn aanhangers toe, waarop hij ook een hommage bracht aan zijn voorganger en grote voorbeeld. 

Socialisme

Links blijft dus wellicht aan de macht in het olierijke land. Dat is goed nieuws voor landen als Cuba en Nicaragua, die profiteren van de goedkope olieleveringen uit Venezuela. In Washington zal minder enthousiast gereageerd worden op de uitslag. Onder het bewind van Chávez profileerde Venezuela zich nadrukkelijk als tegenstander van het zogenaamde imperialisme van de Verenigde Staten.

Hoewel het 'Chavisme' dus nog een tijdje de marsrichting van Venezuela zal bepalen, toont de nipte uitslag vooral de diepe verdeeldheid in het land. En met zijn uithalen tijdens de verkiezingscampagne naar de zogenaamde bourgeoisie van het land kondigde Maduro zich ook niet echt aan als een bruggenbouwer tussen het rechtse en linkse kamp. De nieuwe president staat dus voor een immense opdracht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud