Conservatief Varela nieuwe president van Panama

Juan Carlos Varela viert zijn overwinning bij de Panamese presidentsverkiezingen ©AFP

De conservatief Juan Carlos Varela mag zich de nieuwe president van Panama noemen. Varela, de huidige vicepresident, had nadat ruim 80 procent van de stemmen was geteld, de race gewonnen. De bevolking van het Midden-Amerikaanse land ging zondag naar de stembus.

De leider van de Panamenista Partij (PP) haalde 39 procent van de stemmen, zo maakte het verkiezingstribunaal bekend. Zijn opponent Jose Domingo Arias van de regerende partij Democratische Verandering (CD) behaalde bijna 32 procent van de stemmen. Volgens het verkiezingsbureau is de strijd daarmee gestreden.

'Vandaag zegeviert Panama, vandaag zegeviert onze democratie', zei Varela nadat het bureau hem belde met de uitslag. De peilingen hadden Varela slechts een derde plaats gegeven, maar hij deed het dus veel beter dan verwacht. Varela is een succesvolle rumproducent, een fervente katholiek en was van 2009 tot 2011 minister van Buitenlandse Zaken. Omdat hij het oneens was met president Martinelli, gaf hij daarna zijn portefeuille terug.

Varela (50) wil dat levensonderhoud goedkoper wordt, armoede bestrijden en corruptie tegengaan. Hij beloofde zijn kiezers dan ook een minder corrupte regering die het beleid van zittend president Ricardo Martinelli verder voortzet. De miljardair Martinelli, die voor sterke economische groei heeft gezorgd maar ook wordt beschuldigd van corruptie, mocht zich volgens de grondwet niet nogmaals verkiesbaar stellen.

De derde kanshebbende presidentskandidaat Juan Carlos Navarra van de Democratische Revolutionaire Partij (DRP) bleef ruim achter op zijn twee concurrenten. De sociaaldemocraat kon rekenen op slechts 27 procent van de stemmen.

De verkiezingscampagne werd overschaduwd door wederzijdse beschuldigingen van corruptie. Ook werden nepedities van de krant La Prensa verspreid waarin werd gemeld dat de kandidaten Arias en Navarra zich hadden teruggetrokken.

Van de ruim 2,5 miljoen stemgerechtigden kwam ruim 75 procent opdagen om naast een nieuwe president een nieuw parlement te kiezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud