Cuba eerste land om hiv-overdracht van moeder op kind uit te sluiten

Wereldwijd worden jaarlijks 1,4 miljoen vrouwen zwanger terwijl ze besmet zijn met het aids-virus hiv.

 Cuba is er als eerste land ter wereld in geslaagd om besmettingen met het aids-virus en syfilis van moeder op kind uit te sluiten. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemeld.

Dat resultaat werd bereikt na een wereldwijde campagne, waarbij landen ertoe werden aangezet om seropositieve zwangere vrouwen met hiv-remmers te behandelen.

Wereldwijd worden jaarlijks 1,4 miljoen vrouwen zwanger terwijl ze besmet zijn met het aids-virus hiv, blijkt uit cijfers van de WHO. Het gaat dan vooral om vrouwen in ontwikkelingslanden. Zonder aangepaste behandeling met hiv-remmers, is er 15 tot 45 procent kans om het kind te besmetten tijdens de zwangerschap, de bevalling of bij het geven van borstvoeding. Bij een gepaste behandeling bedraagt dat risico nog 1 procent.

'Dit is een belangrijke overwinning in onze lange strijd tegen hiv en seksueel overdraagbare aandoeningen. Het is ook een belangrijke stap in de richting van een aids-loze generatie', verklaarde WHO-directeur-generaal Margaret Chan. Het gaat volgens haar om 'een van de grootste verwezenlijkingen op het vlak van volksgezondheid'.

Het succes van Cuba 'toont aan dat een universele toegang tot medische dekking en zorg mogelijk is en zorgt voor een succesvolle aanpak van dergelijk grote uitdagingen', beklemtoont Carissa Etienne, directrice van pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO).

De WHO en PAHO hadden samen hun schouders gezet onder een project dat in Cuba en andere Latijns-Amerikaanse landen moest zorgen voor onder andere betere prenatale zorg en voor tests op de soa syfilis.

In 2013 werden er wereldwijd nog ongeveer 240.000 seropositieve kinderen geboren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud