Advertentie
opmerkelijk

Een pak condooms in Venezuela: 678 euro

Rijen wachtende klanten aan een supermarkt in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Alle goederen zijn schaars geworden door de crisis in het land. ©AFP

Door de hyperinflatie en zware economische malaise in Venezuela swingen de prijzen voor alle producten totaal de pan uit. Dat leidt tot de bizarre uitwas dat een pak condooms er nu omgerekend 678 euro kost. En dat in een land met een hoog percentage HIV-infecties en waar abortus illegaal is.

Venezuela wordt vol in de flank getroffen door de forse daling van de olieprijs. Het land had al geen al te beste financiële positie, en dreigt binnen het jaar bankroet te gaan. Venezuela haalt bijna 95 procent van zijn inkomsten uit de export van ruwe olie, en hangt zwaar af van de import van consumentengoederen om zijn supermarkten te bevoorraden.

Die olie-inkomsten zijn de voorbije 7 maanden met 60 procent gedaald als gevolg van de ineenstorting van de olieprijs. Daardoor dekken de inkomsten de uitgaven niet meer, en is er sprake van een algemene goederenschaarste. Zelfs elementaire zaken als melk en suiker zijn een schaars goed geworden. Supermarkten worden geconfronteerd met lange rijen Venezolanen, die zonder aarzelen met elkaar op de vuist gaan voor de laatste fles melk.

Een beeld van de veilingsite MercadoLibre, waar je nu omgerekend 678 euro betaalt voor een pak condooms.

Dat nu ook de prijs voor condooms volledig is losgeslagen, is evenzeer een gevolg van bovenvermelde factoren. Maar de problematiek gaat veel dieper dan het evidente. Venezuela is een van de Latijns-Amerikaanse landen met de hoogste graad aan HIV-infecties en tienerzwangerschappen. Bovendien is abortus er illegaal. Nu condooms er nagenoeg onbeschikbaar zijn geworden, vrezen hulporganisaties dat jaren werk aan preventieprogramma's in een beweging teniet zullen gedaan worden.

Het bedrag van 775 dollar of 678 euro per condoom dient wel enigszins genuanceerd te worden. Dat is de prijs die moet betaald worden op de veilingsite MercadoLibre. Die wordt door gewone Venezolanen gebruikt om aan schaarse goederen te geraken. In de lokale munt, de bolivar, kosten de condooms 4.760 bolivar, wat niet ver meer verwijderd is van het officiële minimumloon van 5.600 bolivar. Wie nog over dollars beschikt, kan zich wel nog op de zwarte markt begeven. Daar betaal je voor dezelfde condooms 25 dollar. Ter vergelijking: in de VS zou je er 21 dollar voor betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud