'F-35 vertoont honderden fouten'

De JSF of F-35: het duurste programma in de Amerikaanse militaire geschiedenis ©EPA

De 'Joint Strike Fighter' moet het meest geavanceerde gevechtsvliegtuig ooit worden. Maar uit een recente inspectie van het programma blijkt dat de F-35 van Lockheed Martin nog 'honderden mankementen' vertoont. Nederland wil de F-35 kopen, in ons land woedt het debat.

Het rapport is van de hand van de inspecteur-generaal van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie dat het grootste deel investeerde in het F-35 programma.

In zijn audit staat dat Defensie de clausules in het contract met Lockheed Martin zou moeten aanpassen en er 'een ontsnappingsclausule inzake kwaliteit zou moeten aan koppelen, waardoor de overheid niet langer betaalt voor een product dat totaal niet conform is'.

Lockheed en zijn onderaannemers gaan nu stappen ondernemen om een antwoord te bieden op 343 bevindingen en gesuggereerde verbeteringen, aldus nog het rapport.

Volgens Lockheed Martin is het rapport gebaseerd op gegevens die inmiddels 16 maanden oud zijn en is aan het merendeel van de opmerkingen al tegemoet gekomen.

De kostprijs van het programma is in elk geval al stevig uit de hand gelopen. De ontwikkeling en aanschaf van 2.443 vliegtuigen zou nu al 391 miljard dollar kosten of 68 procent meer dan in 2001 werd gebudgetteerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud