Advertentie

Fed bouwt steun pas af vanaf maart

Janet Yellen wordt in januari de nieuwe voorzitter FED ©Bloomberg

De Federal Reserve zal pas in maart 2014 beginnen met het afbouwen van het steunprogramma voor de Amerikaanse economie. Dat blijkt uit een rondgang van het persbureau Bloomberg langs zo'n 40 economen.

De financiële markten gingen er van uit dat de centrale bank in september al zou beginnen om het steunprogramma, de Fed pompt maandelijks 85 miljard dollar in de economie, langzaam af te bouwen. Dat gebeurde echter niet. De politieke crisis rondom het schuldenplafond en het gedeeltelijk stilleggen van de Amerikaanse overheid deed de economie daarna geen goed.

Ook maakt de Federal Reserve voor de richting van haar monetaire stimuleringsbeleid gebruik van een grote berg economische data. En het verzamelen en publiceren van die gegevens lag de afgelopen tijd stil. Het wordt voor de centrale bank, aldus een econoom van de bank BNP Paribas, dan ook lastig het besluit om op de rem te gaan staan daar op te baseren.

De geraadpleegde economen denken nu dat de steun met 15 miljard dollar zal worden afgebouwd in maart, tot 70 miljard dollar.

In juli volgend jaar zal er nog maar 25 miljard dollar in de economie gepompt worden terwijl het einde van het programma wordt voorzien voor oktober.

De economen rekenden er eerder op dat de Amerikaanse centrale bank al in december zou beginnen met de eerste 'tapering' zoals het verminderen van de steun ook wel wordt genoemd. Die prognose werd echter gedaan voor de perikelen rondom het schuldenplafond en de zogenoemde shutdown.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud