opmerkelijk

Fidel Castro krijgt 'alternatieve' Nobelprijs Vrede

De Cubaanse ex-president Fidel CAstro in augustus van dit jaar. ©AFP

Een groep Chinese intellectuelen heeft de 'alternatieve' Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro. 'Vanwege zijn inspanningen om internationale crisissen op te lossen', klonk het.

Een groep Chinese intellectuelen kent jaarlijks de 'Vredesprijs Confucius' toe, een alternatief voor de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede.

De Chinezen kwamen verrassend uit de hoek. Ze beslisten hun prijs dit jaar immers toe te kennen aan de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro.

'Toen Castro aan de macht was, nam hij nooit zijn toevlucht tot geweld om crisissen of conflicten in de internationale betrekkingen op te lossen, en meer bepaald in de relaties met de Verenigde Staten', zei Liu Zhiqin, een van de organisatoren van de Vredesprijs Confucius.

'Sinds Castro in 2008 de macht overdroeg aan zijn broer Raúl, spande hij zich voortdurend in om buitenlandse leiders en organisaties te ontmoeten. Hij leverde ook een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen nucleaire wapens', klonk het nog.

De uitspraken van de Chinese intellectuelen zullen heel wat critici van Castro doen steigeren. Zij zullen erop wijzen dat 'el líder máximo' tijdens de Koude Oorlog verschillende marxistische regimes en bewegingen in Afrika en Latijns-Amerika militair gesteund heeft. Naar landen als Angola, Namibië, Ethiopië en Mozambique stuurde hij ook troepen.

Bovendien liet Castro toe dat de Sovjet-Unie begin jaren 60 op Cuba kernraketten plaatste die gericht waren op de VS. Die kernraketten brachten de wereld aan de rand van een atoomoorlog in 1962.

In de strijd om de Vredesprijs Confucius gaf Castro de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon het nakijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud