Advertentie

Gekibbel over interpretatie jobrapport

Jobbeurs in de staat Illinois. (Foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Amerikaanse werkloosheidsgraad daalde onverwacht tot 7,8 procent. Dat is het laagste peil sinds januari 2009, toen president Barack Obama aan de macht kwam. Dat nieuws is een grote opsteker voor de president. Maar de kritiek op de cijfers zwelt aan.

Tot aan de Amerikaanse verkiezingen op 6 november geldt het jobrapport dat het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag vrijgeeft zowat als het allerbelangrijkste document. Het rapport is een grote opsteker voor president Barack Obama, die tijdens het verkiezingsdebat woensdag in Denver minder sterk overkwam dan zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney.

In september kwamen er 114.000 nieuwe jobs bij, iets minder dan de 115.000 banen waar economen hadden op gerekend. De cijfers voor juli en augustus zijn opwaarts herzien, respectievelijk van 141.000 naar 181.000 en van 96.000 naar 142.000. Sinds februari 2010 zijn er zo'n 5 miljoen banen bijgekomen.

Vooral de werkloosheidsgraad is een boost voor de president. Die daalde onverwacht van 8,1 procent in augustus naar 7,8 procent. Economen hadden verwacht dat de werkloosheidsgraad juist zou aantrekken tot 8,2 procent. 

Obama kan nog meer positiefs putten uit het rapport van het ministerie van Arbeid. Het gemiddelde uurloon is eveneens gestegen in september. In combinatie met de betere vooruitzichten voor de arbeidsmarkt, is de doorsnee Amerikaan opnieuw geneigd wat meer geld uit te geven. Dat is een belangrijk signaal voor de Amerikaanse economie, waar consumptie goed is voor 70 procent van het bruto binnenlands product.

'Het land gaat er opnieuw op vooruit', reageert Obama. 'Deze cijfers zijn geen excuus om te proberen de economie naar beneden te halen om er politieke munt uit te slaan.'

Interpretatie

Maar tegenstrever Romney is niet van plan om zich door de beter dan verwachte cijfers in een hoek te laten drummen. Zijn interpretatie van het rapport luidt veel minder lovend. 'Dit is niet hoe een echt herstel er uitziet. We hebben in september minder banen gecreëerd dan in augustus, en in augustus minder banen dan in juli. We zijn 600.000 banen in de industrie verloren sinds Obama president werd. De officiële werkloosheidsgraad zou dichter bij 11 procent liggen, als niet al die mensen uit de arbeidsmarkt waren verdwenen. Dit zijn de resultaten van Obama's beleid: 23 miljoen Amerikanen die sukkelen om werk te vinden, bijna een op zes leeft in armoede en 47 miljoen Amerikanen zijn afhankelijk van voedselbonnen om zichzelf en hun families te eten te geven. De keuze voor de verkiezingen is duidelijk. Als ik verkozen word, krijgen we een echt herstel met maatregelen die 12 miljoen nieuwe banen en een hoger inkomen voor iedereen zullen opleveren.'

Romney is niet de enige die kritiek heeft op de interpretatie van het banenrapport. Maar Jack Welsh, de ex-CEO van General Electric, gaat nog een stap verder. Hij beschuldigt Obama ervan om de cijfers regelrecht te manipuleren, in een poging om zijn povere prestatie in het eerste verkiezingsdebat te doen vergeten.

De Amerikaanse minister van Arbeid, Hilda Solis, reageert geschokt: 'Ik voel mij beledigd. We hebben een heel professionele organisatie. Dit gaat over onze best opgeleide en meest getalenteerde medewerkers. Het is werkelijk grotesk om zoiets te beweren.'

Stimulus

De cijfers zijn niet alleen belangrijk voor de presidentsverkiezingen. Ook de Amerikaanse centrale bank gebruikt ze om het monetair beleid al dan niet bij te stellen. 'In de voorbije maanden zou een positief verrassend jobrapport kunnen leiden tot een verschuiving in het beleid van de Amerikaanse centrale bank', zegt Rob Carnell, econoom bij ING. 'Maar de Federal Reserve is pas recent overgegaan tot een derde rondje stimulus en bovendien zijn de Amerikaanse verkiezingen niet meer veraf. Het is onrealistisch om te denken dat er nu nog veranderingen komen in de kwantitatieve versoepeling. Hoewel een werkloosheidsgraad van 7,8 procent de goede richting uitgaat, blijft het cijfer veel te hoog voor de gematigde bestuurders van de Fed om het beleid aan te passen.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud