Geweld laait opnieuw op in Ferguson

Een agent vuurt traangas af in Ferguson. ©Photo News

In de Amerikaanse stad Ferguson zijn er opnieuw rellen uitgebroken. Een vreedzame betoging draaide uit op onlusten toen een aantal demonstranten met flessen naar de politie gooide. President Obama stuurt zijn minister van Justitie naar de stad.

Sinds de lokale politie vorige week de zwarte ongewapende tiener Michael Brown doodschoot blijft het onrustig in Ferguson, een voorstad van de stad St Louis, in de staat Missouri. Ook maandagavond braken er opnieuw rellen uit, hoewel een reeks protestmarsen eerder op de avond vreedzaam was verlopen. De politie pakte 31 betogers op. 

De Amerikaanse president Barack Obama roept de ordediensten op geen buitensporig geweld te gebruiken tegen de betogers in Ferguson. Eerder maandag streek de Nationale Garde neer in Ferguson. Maar die legereenheid zou nog niet in actie zijn getreden, dus ook niet bij de nieuwe rellen van maandagavond.

Obama beklemtoonde dat de inbreng van deze troepen beperkt moet blijven. 'Ik zal er de komende dagen op toezien dat deze inzet helpt, en niet de situatie verergert', aldus de president. Hij kondigde ook aan dat minister van Justitie Eric Holder woensdag een bezoek brengt aan Ferguson.

Obama onderbrak zijn vakantie het eiland Martha's Vineyard om de pers toe te spreken over de situatie.

De president erkende dat de meeste mensen vreedzaam betogen, maar waarschuwde ook degenen die hun toevlucht zoeken tot geweld. 'Ik begrijp de woede over de dood van Michael Brown (...) maar winkels plunderen of de politie aanvallen doet de spanningen enkel toenemen.'

De Amerikaanse president Barack Obama over de toestand in Ferguson en Irak:

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud