Advertentie

Gouverneur Argentijnse centrale bank stapt op

Juan Carlos Fábrega. ©REUTERS

De gouverneur van de Argentijnse centrale bank, Juan Carlos Fábrega, heeft ontslag genomen na een aanvaring met president Cristina Fernández de Kirchner. Het is de zoveelste episode in de financiële en politieke crisis in Buenos Aires.

Nog geen 24 uur nadat president Fernández hem openlijk had aangevallen, gaf Juan Carlos Fábrega er de brui aan. Hij nam met onmiddellijke ingang ontslag. Fernández kwam meteen met een vervanger op de proppen: Alejandro Vanoli, de baas van de regulator CNV. Hij wordt de vierde gouverneur in vijf jaar.

In een toespraak beschuldigde Fernández afgelopen dinsdag de centrale bank ervan 'bevoorrechte informatie' te lekken. Volgens haar heeft de bankenlobby een complot gesmeed om de devaluatie van de peso te forceren. En de gouverneur slaagt er niet in die manoeuvres te counteren, zei ze zonder Fábrega bij naam te noemen.

Fábrega werd gezien als een relatief gematigde stem in een regering die steeds wilder om haar heen schopt. Zijn vertrek doet vrezen dat de groep rond Fernandez de greep op de centrale bank vergroot. Fábrega botste herhaaldelijk met minister van Economie Axel Kicillof, die nu een grotere zeg krijgt over het monetaire beleid. Bovendien staat de nieuwe gouverneur Vanoli dicht bij Kicillof.

'We mogen een versnelling verwachten van de verslechtering van de financiële situatie', waarschuwt Miguel Kiguel, consultant bij EconViews. De inflatie is al opgelopen tot 40 procent. De centrale bank heeft ook massaal veel geld in de markt gepompt om het groeiende begrotingstekort te financieren. 

De Argentijnse beurs reageerde ontstemd op het plotse vertrek van Fábrega. De Merval-index denderde 8,2 procent omlaag. Dat was de grootste val sinds 31 juli, toen Standard & Poor's verklaarde dat Argentinië in gebreke blijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud