Hevige onrusten in Rio na dood danser

Brandhaarden in de sloppenwijk Pavao-Pavaozinho ©REUTERS

De dood van een 26-jarige danser lokten in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro deze nacht forse rellen uit. Bij de onlusten viel er nog een dode.

Dinsdagavond werd in de sloppenwijk Pavao-Pavaozinho het levenloze lichaam van de 26-jarige danser Douglas Rafael da Silva gevonden. De familie van de man zegt dat de politie hem verkeerdelijk voor een crimineel aanzag, waarop da Silva werd doodgeslagen. De politie zelf spreekt van 'verwondingen die door een val veroorzaakt kunnen zijn'.

Toen het nieuws bekend raakte, braken rellen uit en barricadeerden opstandelingen twee grote straten en een tunnel in de toeristische buurt Copacabana waar ook de favela gelegen is. Wagens werden in brand gestoken en schoten werden gelost. Te midden van de onrust kwam een jonge man van 30 om het leven door een kogel in het hoofd. De hele favela zat volgens getuigen ook een tijd zonder elektriciteit.

Drugsstrijd

De sloppenwijk maakt al een tijd het onderwerp uit van een grootschalige poging om de rust terug te brengen in de toeristische buurt. De Unidade de Polícia Pacificadora (UPP) wordt er ingezet om de arme wijken te beschermen tegen drughandelaars. Vooral in de aanloop naar het WK voetbal dat start op 12 juni is dat van groot belang in Brazilië.

Hoewel de drugskartels nog steeds de overhand hebben in bepaalde favela's, is het niet de eerste keer dat de politie gebruikmaakt van buitensporige vormen van geweld. Eerder deze week nog lieten twee mensen het leven in een sloppenwijk in de buurt van Rio bij incidenten met de politie. Een van de slachtoffers werd voor een kerk neergeschoten toen hij per ongeluk in de vuurlinie terechtkwam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud