IMF maakt 50 miljard dollar vrij voor Argentinië

Een geldkoerier rijdt voorbij de Argentijnse centrale bank in Buenos Aires. ©REUTERS

De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een financieringspakket van 50 miljard dollar voor Argentinië goedgekeurd. Daarvan wordt 15 miljard meteen uitgekeerd.

Het Zuid-Amerikaanse land had vorige maand hulp gevraagd aan het IMF na een run op de nationale munt, de peso. Die is dramatisch in waarde gedaald tegenover de dollar. President Maurici Macri nam daarmee een politiek risico, want het IMF is bij de Argentijnen bijzonder onpopulair. De besparingen die het Fonds na een steunpakket in 2001-2002 oplegde, dreven het land in een diepe economische crisis. Macri heeft ook nu moeten beloven het begrotingstekort versneld af te bouwen.

Het IMF houdt nog 35 miljard dollar achter de hand. Dat geld zal pas uitgekeerd worden als de regering voldoende vorderingen maakt in haar besparingstraject. Het IMF zal daar elk kwartaal over beraadslagen.

De gouverneur van de centrale bank, Luis Caputo, verwacht dat de IMF-steun zal helpen om de wisselkoers van de peso te stabiliseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud