Indianenhoofd Raoni: 'Bolsonaro wil een einde maken aan het Amazonewoud en aan ons'

Indianenhoofd Raoni ©AFP

De bekende Braziliaanse indianenchef roept de internationale gemeenschap op om de Braziliaanse president Jair Bolsonaro 'zo snel mogelijk te doen vertrekken'.

Raoni houdt Bolsonaro verantwoordelijk voor de zware bosbranden die momenteel het Amazonegebied teisteren.

'Ik vraag buitenlandse hulp. Jullie moeten ons helpen om hem zo snel mogelijk te doen vertrekken', zei de 89-jarige indianenchef in een interview met het Franse persagentschap AFP. 'Ik wil dat er een algemene mobilisatie op gang komt om het vuur te doven.'

'Wat hij met ons aan het doen is, is een ramp. Hij wil een einde maken aan het Amazonewoud en aan ons. Het is echt verschrikkelijk.' Het voormalige opperhoofd van het Kayapo-volk verwees daarbij naar de extreemrechtse president die de ontwikkeling van de landbouw en de mijnbouw op de grondgebieden van de inheemse bevolking ondersteunt.

Boeren en goudzoekers

'Hij is degene die deze mensen, zoals de boeren, ophitst. Ze luisteren naar hem. Ze denken dat alle rechten hen toekomen en steken de bossen in brand', vervolgde Raoni, die de voorbije decennia internationale bekendheid verwierf met zijn strijd voor het behoud van het Amazoneregenwoud. 'Hetzelfde geldt voor de houthakkers en de goudzoekers. Ze laten zich volledig gaan want zijn woorden zetten hen aan om het woud nog sneller te vernietigen.'

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. In totaal werden 72.843 branden geregistreerd. In de meeste gevallen ging het om terrein in privébezit, maar ook in natuurreservaten en op landerijen van de inheemse bevolking breken telkens weer branden uit. 

Nultolerantie

De Braziliaanse regering gaat een nultolerantiebeleid voeren tegen brandstichters. De aankondiging komt er op een moment dat Bolsonaro steeds meer kritiek krijgt, omdat hij te weinig inspanningen zou geleverd hebben om het Amazonewoud te beschermen.

Bolsonaro had vrijdag ook al beslist het leger in te zetten om de bosbranden te bestrijden. Militairen kregen daarbij ook de opdracht tot 'preventieve en repressieve acties tegen milieucriminaliteit'.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de bosbranden op de agenda gezet van de G7-top, die dit weekend plaatsvindt in de Zuid-Franse stad Biarritz. Maar Bolsonaro hekelt die beslissing als inmenging in de binnenlandse aangelegenheden. 'De Braziliaanse regering staat open voor een dialoog die berust op objectieve gegevens en wederzijds respect.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect