Advertentie

Interim-president Peru stapt op na protesten

©REUTERS

Het ontslag van Merino komt na gewelddadige protesten op zaterdag waarbij twee doden vielen en honderden gewonden.

Manuel Merino, de Peruaanse interim-president, neemt zijn ontslag na dagenlange protesten. De protesten ontstonden nadat Merino dinsdag van parlementsvoorzitter tot president ad interim werd gepromoveerd, omdat de voormalige president Martín Vizcarra was afgezet wegens een corruptieschandaal. De protestanten vrezen voor een uitholling van het principe van de scheiding der machten.

Zaterdag viel de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Bij een gewelddadig protest tegen de aanstelling van Merino vielen honderden gewonden en twee doden, waardoor het parlement zondag aandrong op zijn vertrek.

De afzettingsprocedure van Vizcarra was in gang getrapt nadat verschillende mensen getuigd hadden dat de 57-jarige econoom in 2014, als gouverneur van de zuidelijke regio Moquegua, steekpenningen had aangenomen van bouwbedrijven. Volgens de lokale pers dikte hij via ongeoorloofde praktijken zijn spaarrekening met zo'n 630.000 dollar aan.

De politicus weerlegde de aantijgingen. Maar die ontkenning overtuigde het parlement niet. Van de 130 parlementsleden schaarden 105 zich maandagavond achter Vizcarra's afzetting. De demarche drong zich volgens hen op omdat de president 'permanent moreel onbekwaam' zou zijn.

Mensenrechtenorganisaties

Mensenrechtenorganisaties klaagden de voorbije dagen aan dat agenten met scherp schoten op betogers. Ook ruim een dozijn persfotografen en journalisten deelde in de klappen. 'Zelfs toevallige passanten vlogen zonder pardon achter de tralies', klinkt het. Amnesty International riep de autoriteiten in Peru op 'het recht op vreedzaam protest te respecteren' en drong er bij justitie op aan 'de verantwoordelijken voor het gewelddadige politieoptreden te straffen'.

Wie het stokje van Merino overneemt is nog niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud