Kleenex en Citibank laten Venezuela vallen

Nicolás Maduro ©EPA

Citibank stopt haar activiteiten in Venezuela, ook Kimberly-Clark vertrekt. De socialistische president Nicolás Maduro spreekt van een 'financiële blokkade'.

De Venezolaanse regering gebruikt Citibank voor haar internationale transacties, onder andere met de Verenigde Staten. Maar de Amerikaanse grootbank liet onlangs weten dat ze het land verlaat wegens de economische chaos.

'Zonder waarschuwing kondigde Citibank aan dat ze binnen de 30 dagen haar rekeningen bij de centrale bank en de Banco de Venezuela sluit', zei president Nicolás Maduro in een toespraak. 'Dat wordt een financiële blokkade genoemd.'

In een reactie op Maduro's uitspraken liet Citibank aan de Britse zakenkrant Financial Times weten dat de beslissing om te vertrekken er kwam na een uitgebreide risicoanalyse. Door het wanbeleid van de regering is de Venezolaanse economie helemaal onderuitgegaan.

Bekaert

Steeds meer internationale bedrijven staken hun activiteiten in het land. De fabriek van de Belgische staaldraadgroep Bekaert ligt bijvoorbeeld al maanden stil wegens een gebrek aan grondstoffen. Bovendien is de elektriciteitstoevoer zeer onregelmatig.

Afgelopen weekend kondigde het Amerikaanse consumentenbedrijf Kimberly-Clark, bekend van Kleenex en Huggies, aan dat het 'voor onbepaalde tijd de operaties opschort wegens de voortdurende verslechtering van het economische en zakenklimaat'.

De regering kondigde daarop aan de fabriek van Kimberly-Clark over te nemen. 'Kimberly-Clark blijft produceren voor alle Venezolanen en is nu in handen van de arbeiders', zei minister van Werk Oswaldo Vera.

Wereld

President Maduro toonde zich ook combattief. 'Denken ze dat ze ons kunnen tegenhouden met een financiële blokkade? Neen, heren, dit is een andere wereld. Niemand houdt Venezuela tegen. Met Citibank of zonder Citibank, we gaan voort.'

De lage olieprijzen wegen zwaar op de Venezolaanse economie, die voor een groot deel afhankelijk is van de oliesector. Het land is in een loodzware recessie beland met een torenhoge inflatie en snel oplopende voedseltekorten.

De economische chaos is volgens critici het gevolg van het wanbeleid van de regering van president Maduro. Maar de autoriteiten beweren dat Venezuela het slachtoffer is van een 'economische oorlog' door politieke rivalen en het internationale kapitalisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud