nieuwsanalyse

Machtsstrijd in Venezuela zit muurvast

Leden van de Nationale Garde die Juan Guaidó steunen, vuren in de lucht in Caracas. ©AFP

De Venezolanen lijken in parallelle werelden te leven, met elk hun eigen president. Beiden beweren het leger en het volk achter zich te hebben. Intussen gaat de levensstandaard voor de gemiddelde Venezolaan er steeds meer op achteruit.

‘Op 1 mei voeren we Operatie Vrijheid voort uit. We zetten de eindfase in en blijven de straat optrekken tot een eind komt aan de usurpatie.’ Met die boodschap spoorde de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó zijn aanhangers woensdag aan de ‘grootste mars’ in de geschiedenis van het land te houden. Het doel: Nicolás Maduro van de macht verdrijven.

Duizenden mensen reageerden op de oproep en verzamelden vanaf de middag op verschillende plaatsen in de hoofdstad Caracas. Of de voorzitter van het democratisch verkozen parlement de grootste manifestatie ooit op de been heeft weten te brengen, was woensdagavond nog niet duidelijk.

Maar één ding lijkt wel zeker: ruim drie maanden nadat hij, met rugdekking van de Verenigde Staten, zijn offensief tegen Maduro gelanceerd heeft, voert Guaidó de forcing om de machtsstrijd in zijn voordeel te beslechten.

Operatie Vrijheid

Een dag voor de grote demonstratie had hij al verbaasd met een video op sociale media. ‘Volk van Venezuela, het einde van de usurpatie is ingezet. Ik sta hier aan de zijde van de belangrijkste militaire eenheden van ons leger om de eindfase van Operatie Vrijheid te lanceren. Het leger heeft de juiste keuze gemaakt. De militairen kunnen rekenen op de steun van het volk’, zei hij, omringd door mannen in militair uniform, vanop een luchtmachtbasis bij de hoofdstad Caracas.

Ik sta aan de zijde van de belangrijkste militaire eenheden van ons leger om de eindfase van Operatie Vrijheid te lanceren.
Juan Guaidó
Zelfverklaarde Venezolaanse interim-president

Eén vraag brandde op vele lippen: is het keerpunt in de machtsstrijd bereikt? Het leger is, met zijn tentakels in de hele economie, erg machtig in Venezuela. Zonder militaire steun is een president vleugellam. Sinds Guaidó zich tot interim-president uitgeroepen had, hengelde hij naar de gunst van de legertop. Die bleef pal achter Maduro staan.

Kort na de videoboodschap van Guaidó erkende het regime dat een ‘kleine groep militairen een coup probeerde te plegen’. Enkele uren later kondigde Maduro aan dat het maar om een ‘schermutseling’ ging. Op het terrein zagen journalisten ook geen signalen dat de legertop van kamp veranderd was.

Parallelle werelden

De machtsstrijd zit dus muurvast. In Venezuela lijken wel twee parallelle werelden te bestaan: een waarin Guaidó presidentiële beslissingen neemt en een andere waarin Maduro hetzelfde doet.

De poging tot militaire coup was een schermutseling.
Nicolás Maduro
Omstreden Venezolaanse leider

De patstelling speelt eerder in het voordeel van de erfgenaam van Hugo Chávez. Onder de aanhangers van Guaidó borrelt stilaan frustratie op, omdat die na ruim drie maanden nog maar weinig concrete resultaten kan voorleggen.

Hij slaagt er niet in het dagelijks bestuur over te nemen, de broodnodige internationale hulp krijgt hij het land niet in.

VS versus Rusland

De impasse leidt ook in de Verenigde Staten tot steeds meer nervositeit. Een machtswissel in Caracas kan er voor de VS niet snel genoeg komen. Om de druk op Maduro te verhogen kondigden de Amerikanen al heel wat sancties af.

Dit is onze hemisfeer. Daar moeten de Russen zich niet moeien.
John Bolton
Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur

Ze haalden zelfs het oliewapen boven. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo waarschuwde woensdag nog eens dat een militaire interventie ook ‘tot de mogelijkheden behoort’.

De ontwikkelingen in Venezuela leiden ook tot extra animositeit tussen de VS en Rusland, een bondgenoot van Maduro. ‘Dit is onze hemisfeer. Daar moeten de Russen zich niet moeien. Zij begaan een fout. Dit gaat onze relaties niet verbeteren’, zei de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton woensdag.

Migratiestroom

Terwijl Maduro en Guaidó verbeten vechten om de macht, gaat de levensstandaard voor de Venezolanen er alleen maar op achteruit. Tijdens de eerste maanden van het jaar zijn stroompannes en watertekorten meer regel dan uitzondering geworden in het land, dat op de grootste oliereserves ter wereld zit. Die ontberingen komen boven op de chronische schaarste aan voedsel en medicijnen. De hyperinflatie raakt evenmin beteugeld.

De uitzichtloze situatie leidde de voorbije jaren tot een immense migratiestroom. Volgens de Verenigde Naties pakten sinds 2015 meer dan 3 miljoen mensen hun koffers om elders in de regio een nieuw leven op te bouwen. Meer dan eens draait de expeditie uit op een desillusie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud