Maduro weigert Europese vraag naar nieuwe verkiezingen

Nicolas Maduro tijdens een rally zaterdag. ©REUTERS

De omstreden Venezolaanse president Nicolas Maduro weigert vervroegde verkiezingen uit te roepen, zoals onder meer België vraagt. In een interview alludeert hij op een mogelijke burgeroorlog.

De omstreden Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft het ultimatum van meerdere Europese landen voor nieuwe presidentsverkiezingen naast zich neergelegd.

Op de Spaanse televisiezender La Sexta zei hij dat hij geen 'lafheid' zou vertonen onder druk van degenen die om zijn vertrek vragen, en zijn tegenstander steunen. 'Waarom moet de Europese Unie aan een land in de wereld dat al verkiezingen heeft gehouden, vertellen dat het zijn presidentsverkiezingen moet herhalen, omdat het niet zijn rechtse bondgenoten zijn die ze hebben gewonnen?', vroeg hij zich af. 'Ze proberen ons met ultimatums vast te zetten om ons te dwingen in een situatie terecht te komen van extreme confrontatie', vervolgde hij.

België

Spanje, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Nederland, Portugal en Oostenrijk hadden Maduro tot en met zondag de tijd gegeven om nieuwe verkiezingen uit te roepen. Anders zouden ze oppositieleider Juan Guaido als president erkennen. Guaido, voorzitter van het parlement, riep zichzelf op 23 januari uit tot interim-president. De Verenigde Staten en talrijke andere landen erkennen hem in die hoedanigheid.

De Venezolaanse president verklaarde zich wel een voorstander van de internationale contactgroep, bestaande uit de EU en Latijns-Amerikaanse landen als Uruguay en Mexico, die donderdag samenkomt in Montevideo in Uruguay. 'Ik steun deze conferentie (...) Ik wed dat dit initiatief het mogelijk zal maken om aan de onderhandelingstafel te zitten, voor een dialoog onder Venezolanen, om onze geschillen op te lossen, om een plan te maken, een uitweg die de problemen van Venezuela zal oplossen'.

Burgeroorlog

In een eerder interview had Maduro al gewaarschuwd voor burgeroorlog in Venezuela. 'Alles hangt af van de graad van waanzin en agressiviteit van de noordelijke imperialisten en hun Westerse bondgenoten', zei hij. 'We leven gewoon in ons land en vragen dat niemand zich moeit met binnenlandse aangelegenheden. We bereiden onszelf voor om ons land te verdedigen.'

Hij voegde daaraan toe dat mensen in fabrieken, universiteiten en andere burgerlijke kringen zich voorbereiden op gevechten.

'Ik heb schrik van wat u zegt, meneer Maduro', aldus interviewer Jordi Evole. 'Echt? Het boezemt mij geen angst in', aldus Maduro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud