Advertentie

Merkel zet CIA-chef Duitsland uit

De Amerikaanse ambassade in Berlijn. ©AFP

Duitsland zet het hoofd van de Amerikaanse geheime diensten in Berlijn het land uit. Dat heeft een woordvoerder van Bondskanselier Angela Merkel bekend gemaakt.

De uitwijzing komt er als gevolg van twee incidenten eerder op week, waarbij Berlijn de Amerikanen op spioneren had betrapt. De spionnen hadden hun pijlen gericht op onder meer de parlementscommissie die de activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst NSA onderzoekt.

De onthullingen zorgen voor een verdere afkoeling van de relatie tussen de twee grootmachten. Die was al flink beschadigd nadat klokkenluider Edward Snowden vorig jaar had onthuld dat de Amerikanen onder meer de gsm van Bondskanselier Angela Merkel afluisterden.

Merkel liet al weten ook de nieuwe spionagezaken bijzonder ersntsig te nemen. De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn mocht het alvast komen uitleggen. Met het uitwijzen van de chef van de Amerikaanse geheime dienst lijken de Duisters de druk op de VS verder op te voeren.

Het Witte Huis wil voorlopig niet reageren op de uitwijzing, maar een woordvoerder van de Amerikaanse veiligheidsdiensten zegt dat een goede samenwerking tussen de VS en Duitsland essentieel blijft voor de veiligheid van beide volken. 'We zullen daarom contact houden met de Duitse overheid en bekijken hoe we onze samenwerking kunnen voortzetten', klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud