opmerkelijk

Mexicaanse president 'verloot' presidentieel vliegtuig

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador maakte vrijdag bekend het presidentiële vliegtuig te willen verloten. ©EPA

Maar de winnaar mag het toestel niet echt mee naar huis nemen. Hij krijgt een geldprijs in ruil.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) heeft een originele manier gevonden om het onderhoud van het door hem verwenste presidentiële vliegtuig te financieren. Hij gaat het toestel - geschatte waarde 118 miljoen euro - 'verloten'. 

'Wie interesse heeft in het vliegtuig kan voor 500 peso (zo'n 25 euro) een loterijticket kopen', zei de linkse politicus vrijdag. Met de actie hoopt hij 3 miljard peso (146 miljoen euro) in te zamelen. Dat geld dient voor de aankoop van medisch materiaal.

Dreamliner

Het presidentiële vliegtuig, een Boeing 787 Dreamliner, is López Obrador al langer een doorn in het oog. Hij ziet het als een symbool van de 'excessen' die zijn voorganger Enrique Peña Nieto zich veroorloofde. De rechtse zakenman kocht het naar zijn wensen uitgeruste toestel in 2012.

146 miljoen euro
opbrengst loterij
Met de loterij hoopt AMLO zowat 3 miljard pesos (146 miljoen euro) in te zamelen.

Tijdens de presidentsrace in 2018 had AMLO zijn landgenoten beloofd het vliegtuig van de hand te doen als hij won. Het afgelopen jaar deed hij zijn uiterste best om dat engagement na te komen. Hij ging actief op zoek naar kopers. Vergeefs.

Daarom kwam hij op het idee het toestel te 'verloten'. Maar de winnaar mag het toestel niet echt mee naar huis nemen. 'De 100 gelukkigen krijgen een geldprijs', verduidelijkte AMLO vrijdag. Intussen gaat de zoektocht naar een koper voort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud