Mexicanen kiezen president en parlement

Een protestactie van studenten voor meer transparantie bij de verkiezingen en tegen de kandidatuur van Enrique Pena Nieto, de kandidaat van de oppositiepartij PRI (foto: Reuters).

Zowat 79,5 miljoen Mexicanen kunnen zondag hun stem uitbrengen in presidents- en parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen zal de oppositiepartij PRI (Partido Revolucionario Institucional) weer aan de macht komen in een land dat getraumatiseerd is door geweld van drugstrafikanten.

Er zijn drie kandidaten voor het presidentschap. Enrique Peña Nieto (45), de kandidaat van PRI, heeft met een score van ongeveer 45 procent in de peilingen een ruime voorsprong op zijn tegenstrevers. De partij, die van 1929 à 2000 aan de macht was, ligt echter slecht bij grote delen van de publieke opinie vanwege haar geschiedenis van autoritarisme en corruptie.

Andres Manuel Lopez Obrador (58) komt op voor de coalitie van de drie linkse partijen van Mexico en is tweede in de peilingen. Dan volgt Josefina Vazquez Mota (51), de kandidate van de conservatieve regeringspartij PAN van aftredend president Felipe Calderon, die volgens de grondwet niet herkiesbaar is.

Het geweld van drugstrafikanten dat sinds december 2006 meer dan 50.000 mensen het leven kostte, kan zwaar doorwegen in de verkiezingsuitslag, evenals de armoede, die 46 procent van de bevolking treft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud