Militaire opstand in Venezuela mislukt

©REUTERS

De Venezolaanse overheid heeft zondag een militaire opstand tegengehouden in het centrum van de Venezolaanse stad Valencia.

Een twintigtal commandanten onder leiding van een oud-kapitein probeerden in verzet te komen tegen de regering van president Nicolás Maduro.

Diosdado Cabello van de socialistische regeringspartij meldde op Twitter dat het regeringsleger de opstand heeft kunnen tegenhouden. Hij sprak van een 'terroristische daad'. Maduro beaamde dat niet veel later. Verscheidene mensen zijn gearresteerd.

Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. Het is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela.
Juan Caguaripano
Oud-kapitein

Oud-kapitein Juan Caguaripano, die in 2014 met pensioen was gegaan, had in een video opgeroepen in opstand te komen tegen Maduro. 'Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. Het is een legitieme opstand, samen met het dappere volk van Venezuela. We kunnen de moordzuchtige tirannie van Maduro niet langer negeren.'

Enkele legerbronnen meldden volgens de Spaanse krant El País dat Caguaripano erin was geslaagd een klein deel van het regeringsleger te overtuigen zich tegen de regering te keren. De twintig commandanten hadden verschillende strategische plekken in de stad Valencia ingenomen. Op meerdere plekken waren schoten te horen.

Nog meer macht

Volgens de regering was de opstand echter snel voorbij. Het is niet de eerste keer dat Caguaripano in opstand komt. In 2014 was er een bevel om hem te arresteren voor zijn vermeende betrokkenheid bij een plan om Maduro af te zetten. De oud-militair ontsnapte toen aan een gevangenisstraf omdat de autoriteiten niet wisten waar hij zich bevond.

Maduro trok vorige week zondag nog meer macht naar zich toe door een 'grondwetgevende vergadering' uit zijn aanhang te laten kiezen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud