opmerkelijk

Narco-scenario blameert Bolsonaro

De cocaïnevondst op een Braziliaans legervliegtuig is een blamage voor president Jair Bolsonaro. ©REUTERS

39 kilo cocaïne in een Braziliaans legervliegtuig op weg naar de G20-top in Osaka, brengt president Jair Bolsonaro, die een harde drugsaanpak voorstaat, in nauwe schoentjes.

Het 'Aerococa'-verhaal, zoals de Franse krant Le Monde het omschrijft, heeft alle ingrediënten voor een aflevering van de drugsreeks 'Narcos' op Netflix. De Spaanse politie vond dinsdag 39 kilogram cocaïne aan boord van een Braziliaans legervliegtuig, toen dat een tussenstop maakte in Sevilla. Het was onderweg naar Japan als voorhoede van de Braziliaanse delegatie voor de G20-top in Osaka, die vrijdag start.

Eén bemanningslid werd gearresteerd en verscheen woensdag voor de rechter. De affaire is een internationale blamage voor het 'law and order'-imago van de rechts-populistische Braziliaanse president Jair Bolsonaro, een gewezen legerkapitein die het leger om de haverklap de hemel in prijst en wiens regering de drugswetten in eigen land wil verstrengen.

3 ton coke

Brazilië is een belangrijke transitroute geworden voor cocaïne uit de Andes-regio die zijn weg zoekt naar Europa. Lokale veiligheidsdiensten zijn er verwikkeld in een harde strijd met drugsbendes in Rio de Janerio en andere kuststeden. Spanje staat al langer bekend als een van de belangrijkste Europese toegangspoorten voor Zuid-Amerikaanse drugs. In februari stopte de Spaanse Guardia Civil nog een schip met 3.300 kilo cocaïne uit Zuid-Amerika.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect