Net geen meerderheid voor extreemrechtse Bolsonaro in Brazilië

Met 97 procent van de stemmen geteld, komt Bolsonaro uit op 46,6 procent van de stemmen. ©AFP

In Brazilië stoten extreem-rechts en links zoals verwacht door naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, maar de extreemrechtse kandidaat Bolsanero scoorde veel sterker dan verwacht.

De uiterst rechtse kandidaat Jair Bolsonaro komt met een verrassend hoge score als duidelijke winnaar uit de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Bijna volledige resultaten geven hem net niet de helft van de stemmen. Er komt dus een tweede ronde.

Met 97 procent van de stemmen geteld komt Bolsonaro uit op 46,6 procent van de stemmen. In de tweede ronde neemt hij het op 28 oktober op tegen de linkse kandidaat Fernando Haddad, die volgens de gedeeltelijke resultaten 28,8 procent van de stemmen veroverde.

Bolsonaro kreeg de steun van veel kiezers in het zuiden van Brazilië, waar de miljoenensteden Rio de Janeiro en Sao Paulo liggen. Hij voerde campagne tegen corruptie en geweld. Vorig jaar kwamen bijna 64.000 mensen op een gewelddadige manier om het leven in Brazilië. Dat zijn er gemiddeld 7,2 per uur.

De socialist Haddad deed het goed in het armere noorden.

Tweede ronde

Veel waarnemers gingen er vanuit dat Haddad Bolsonaro zou kloppen in de tweede ronde, maar de verrassend hoge score van de extreemrechtse kandidaat maakt dat minder waarschijnlijk.

Belgen in Brazilië

Ook voor Belgische bedrijven staat veel op het spel in Brazilië. Voor de bierbrouwer AB InBev is het land een belangrijke markt. Ook erg actief in het grootste Latijns-Amerikaanse land is Fagron. Voor de specialist in apothekersbereidingen is het een van de belangrijkste groeimarkten. De West-Vlaamse staaldraadproducent Bekaert is er al lang aanwezig.

Andere grote Belgische bedrijven die de weg vonden naar Brazilië zijn Katoen Natie (logistiek), de materiaaltechnologiespecialist Umicore, de mineralenreus Sibelco, het chemiebedrijf Solvay, de kalkproducent Lhoist, het kraanbedrijf Sarens en de baggeraar DEME. Ook de weefgetouwenproducent Picanol trok naar Brazilië, net als de beeldvormingsspecialist Agfa-Gevaert, de vliegtuigonderdelenproducent Sonaca en de voedingsreus Puratos. De Oost-Vlaamse luierfabrikant Ontex deed vorig jaar een van zijn grootste overnames ooit in het land.

 

Mocht Bolsonaro het halen, zou het de eerste keer zijn sinds het einde van het militaire bewind in 1985 dat rechts de macht grijpt in Brazilië. Sommigen vrezen een autoritair bewind, terwijl anderen verwachten dat hij door het verdeelde parlement weinig kan  verwezenlijken.

Fraude stemcomputers

De 63-jarige Bolsonaro is een voormalige legerkapitein die niet verlegen zit om een racistische, seksistische of homofobe uitspraak en weigert te buigen voor politieke correctheid. Hij maakte op Facebook al bekend dat volgens hem fraude is gepleegd met de stemcomputers om hem in de eerste ronde van het presidentschap af te houden.

Haddad is de kandidaat van de linkse Arbeidspartij. De 55-jarige zoon van Libanese migranten was al eens minister van Onderwijs en geniet de steun van de immer populaire ex-president Lula da Silva. Die zit in de cel voor corruptie en mocht niet deelnemen aan de verkiezingen. Voor Lula uitgesloten werd van deelname, was Haddad zijn running mate.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud