Advertentie

Nicaragua wil steun van Russische troepen

Daniel Ortega, president van Nicaragua, met zijn vrouw. ©AFP

Daniel Ortega, de president van Nicaragua, heeft het parlement gevraagd een decreet goed te keuren waardoor in zijn land buitenlandse militairen worden ingezet. Concreet denkt hij aan Russische troepen.

Ortega wil die buitenlandse soldaten voor bijvoorbeeld humanitaire hulp, natuurrampen maar ook voor de bestrijding van de drugshandel. Het presidentieel decreet zal dinsdag, bij hoogdringendheid, in het parlement worden gestemd. Een meerderheid van de parlementsleden steunt Ortega. Het decreet zou op 1 juli in werking treden.
Naast militair personeel voorziet de tekst ook in de inzet van helikopters en schepen. De Russische soldaten zouden samen met hun collega's uit Nicaragua 'ervaringen kunnen uitwisselen, trainingen organiseren en aan humanitaire operaties deelnemen', luidt het. Daarnaast wordt ook verwezen naar de strijd tegen de drugshandel en criminele bendes. 
In het decreet wordt de deur ook opengezet voor troepen uit andere landen, met name de Verenigde Staten, Mexico, Venezuela, Cuba en de Dominicaanse Republiek.
De relatie tussen Nicaragua en de Verenigde Staten is verstoord sinds de VS sancties hebben opgelegd tegen Ortega om de vrijlating te eisen van 182 oppositieleden, van wie enkele kandidaat waren om president te worden. Zij werden nog voor de verkiezingen in 2021 opgesloten in de gevangenis. De 76-jarige Ortega werd bij de presidentsverkiezingen verkozen voor een vierde termijn.

Lees verder
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud