Nog geen Amerikaans-Mexicaanse deal over invoerheffingen

Marcelo Ebrard, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, geeft toelichting bij de gesprekken over de Amerikaanse invoerheffingen. ©REUTERS

Beide landen slaagden er woensdag nog niet in om de heffing van 5 procent op alle goederen uit Mexico te voorkomen.

Donderdag worden de gesprekken voortgezet, aldus Mexico en de Verenigde Staten. Op Twitter liet de Amerikaanse president Donald Trump wel verstaan dat er vooruitgang was geboekt tijdens de gesprekken in het Witte Huis, 'maar lang niet voldoende'.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard meldde dat de Verenigde Staten bereidheid hebben getoond om de standpunten van beide zijden dichter bij elkaar te brengen. Ook verklaarde hij ondanks de 'moeilijke' gesprekken 'optimistisch' te blijven.

Migratie

Volgens Ebrard lag de focus van de ontmoeting van woensdag op migratie vanuit Mexico naar de VS, een doorn in het oog van president Trump. De VS vragen 'onmiddellijke of kortetermijnmaatregelen', terwijl Mexico niet gelooft in 'onmiddellijke' of 'bestraffende' maatregelen. Het heeft wel aangeboden meer te investeren in de economie, infrastructuur en het onderwijs in Centraal-Amerika om zo inwoners ervan te weerhouden te vertrekken. De minister gaf ook toe dat de migratiestromen te fors zijn toegenomen.

De importheffing van 5 procent op alle goederen uit Mexico werd op donderdag 30 mei aangekondigd door Trump. De heffing zou vanaf 10 juni ingaan en vanaf 1 juli verhoogd worden tot 10 procent indien Mexico onvoldoende stappen onderneemt om onder andere het migratieprobleem aan te pakken. Vanaf dan zou het tarief gradueel opgetrokken naar 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en 25 procent vanaf 1 oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud