NSA: 'Franse beschuldigingen zijn onjuist'

NSA-directeur James Clapper noemt de Franse beschuldigingen aan het adres van zijn dienst 'onjuist'. Foto: AFP. ©AFP

James Clapper, de chef van de Amerikaanse inlichtendiensten NSA, ontkent dat er tientallen miljoenen telefoongesprekken in Frankrijk zijn afgeluisterd. Clapper bestempelt de berichten in de Franse krant Le Monde als 'onjuist en misleidend'.

Volgens Clapper klopt het niet dat de NSA in een maand tijd meer dan 70 miljoen telefoontjes van Franse burgers heeft onderschept. De Amerikaanse topman wil niet op details ingaan, maar hij geeft wel toe dat de VS net als andere landen informatie verzamelt.

Voorts wilde hij niet reageren op het nieuws uit Le Monde van dinsdag, dat Franse diplomaten in Washington en bij de VN in New York door de NSA zouden zijn bespioneerd.

Dial Number Recognition

De 70 miljoen telefoongesprekken zouden zijn onderschept tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 - dat is nauwelijks een maand tijd. Dat zou zijn gebeurd met het systeem van 'Dial Number Recognition'. Wanneer een bepaald telefoonnummer wordt ingetoetst, wordt dat getoetst aan een lijst van eerder opgeslagen telefoongegevens.

Is er een connectie met de lijst, dan volgt er een automatische registratie van het telefoongesprek, zoals informatie over wanneer het gesprek heeft plaatsgevonden en hoe lang het geduurd heeft. Hoeveel van die geregistreerde gesprekken er dan ook effectief beluisterd worden, is niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud