Obama waarschuwt Iran

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN - Foto AFP

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde in een rede voor de VN dat zijn land het nodige zal doen indien Iran doorgaat met het ontwikkelen van kernwapens. Hij veroordeelde ook het geweld tijdens de protesten tegen de omstreden film 'Innocence of Muslims'

Obama nam de gelegenheid te baat om Iran de wacht aan te zeggen. De VS zijn er nog steeds van overtuigd dat het kernprogramma van dat land, officieel bedoeld voor energie-opwekking, erop gericht is een kernbom te ontwikkelen.

'Vergis u niet: een Iran met kernwapens is een bedreiging die niet kan worden gecontroleerd', zei Obama. 'De VS zullen doen wat nodig is om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen in handen krijgt.' De president liet verstaan dat de tijd dringt.

Zijn harde taal aan het adres van Iran had volgens waarnemers een dubbel doel: in de verkiezingsstrijd de beschuldiging van Mitt Romney counteren dat hij te soft is; in het buitenland de bezorgdheid van Israël wegnemen dat de VS niet durven op te treden.

Moslimfilm

De toespraak van Obama ging vooral over het Midden-Oosten en Afrika. Hij kwam nog eens terug op de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi, waarbij ambassadeur Chris Stevens en drie andere diplomaten het leven lieten. Die aanvallen noemde hij 'een aanval tegen Amerika'.

Hij herhaalde zijn standpunt dat hij de film 'grof en walgelijk' vindt en dat de Amerikaanse overheid er niets mee te maken heeft. Tegelijkertijd benadrukte hij dat dergelijke zaken niet verboden kunnen worden in een vrije samenleving.

'Amerikanen hebben overal ter wereld gevochten om het recht op vrije meningsuiting te beschermen, zelfs als we het niet eens zijn met die meningen', aldus Obama. 'We doen dat niet omdat we haatboodschappen steunen, maar omdat de oprichters van de VS begrepen dat zonder die bescherming, de mogelijkheid van een individu om zijn eigen visie uit te drukken en zijn geloof te belijden bedreigd kan worden.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud