Omstreden Boliviaanse president stapt op

De Boliviaanse president Evo Morales maakte zondag bekend nieuwe presidentsverkiezingen uit te schrijven. De demarche komt er na wekenlange protesten tegen het verloop van de stembusslag op 20 oktober. ©AFP

De positie van Evo Morales was onhoudbaar geworden nadat de legerleiding de inheemse leider zondag de rug toegekeerd had.

Na drie weken van soms gewelddadig protest bereikte de politieke crisis in Bolivia zondag een climax. Nadat de ordediensten, het leger en verschillende ministers zich tegen hem gekeerd hadden, zag president Evo Morales maar een uitweg weer: opstappen. 'Ik zie af mijn functie als president', zei de 60-jarige politicus in een tv-speech.

De aankondiging van het ontslag vormde de apotheose van een bewogen weekend. Nadat boze burgers de voorbije weken met de regelmaat van de klok de straat opgetrokken waren om het ontslag te eisen van de inheemse leider, keerde de politie zich zaterdag ook tegen de president. 

Zondag in alle vroegte incasseerde de linkse leider een nieuwe klap. Na een audit van de uitslag van de presidentsverkiezingen van 20 oktober had de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een vernietigend oordeel klaar: de presidentsverkiezingen stonden bol van de fraude.

Hachje redden

Het regionale forum, dat waarnemers gestuurd had naar de verkiezingsrace, riep Morales dan ook op de uitslag van de stembusslag te annuleren en zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

In een poging zijn hachje te redden gaf de inheemse leider niet veel later gehoor aan die oproep. 'Ik heb beslist een nieuwe stembusslag uit te schrijven zodat het Boliviaanse volk op een democratische manier nieuwe bestuurders kan kiezen', stelde Morales. 'Alle leden van de verkiezingscommissie zullen ook vervangen worden', voegde hij eraan toe.

Het oordeel van de OAS-waarnemers was vernietigend: de presidentsverkiezingen stonden bol van de fraude. Ze riepen Morales op de uitslag te annuleren en een nieuwe stembusslag uit te schrijven.

Die verkiezingscommissie lag de voorbije weken zwaar onder vuur. Terwijl gedeeltelijke uitslagen van de electorale race op verkiezingsavond aangaven dat het land op weg was naar een tweede en beslissende stemronde, pakte die commissie enkele uren later uit met een heel andere boodschap. Morales zou uiteindelijk toch gemakkelijk met de zege aan de haal gaan in de eerste ronde.

De tegenstanders van Morales en de oppositie schoten meteen met scherp. Ze maakten gewag van electorale fraude. Ook de OAS trok de uitslag terstond in twijfel. Net als de Verenigde Staten en de Europese Unie. Allen riepen ze in de dagen na de presidentsrace al op tot een nieuwe stembusslag om de politieke crisis te bezweren.

Leger

Zondag bezweek Morales uiteindelijk onder de druk. Maar voor heel wat Bolivianen bleek zijn belofte om nieuwe verkiezingen te organiseren niet te volstaan. Oppositieleider Carlos Mesa spoorde Morales zondag aan onmiddellijk een stap opzij te doen.

Ik zie af van mijn functie als president.
Evo Morales
Boliviaanse president

In de daaropvolgende uren volgden de ontwikkelingen elkaar snel op. Niet alleen kondigden verschillende ministers hun ontslag aan. Ook het leger liet van zich horen. Het riep Morales op per direct ontslag te nemen. Volgens de legerleiding kon enkel een vertrek van de linkse president de gemoederen in het land bedaren.

Morales lag al langer onder vuur in eigen land. Zijn deelname aan de verkiezingen van 20 oktober was immers omstreden. De Bolivianen hadden zich in 2016 in een referendum gekant tegen een vierde mandaat voor de linkse politicus die sinds 2006 aan de macht is. Door een tussenkomst van het grondwettelijk hof kon hij alsnog meedoen. 

Tegenstanders van Morales verweten hem zich aan de macht vast te klampen en steeds meer autoritaire trekjes te vertonen. Net als bij heel wat andere Latijns-Amerikaanse buren heerst in het Andesland ook sociale onrust.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud