Ontbossing Amazonewoud met kwart toegenomen

Ontbossing blijft een probleem in het Amazonewoud. - ©Vincent Mentzel NRC, © Vincent M

De ontbossing van het Amazonewoud is tussen augustus 2012 en juli 2013 met 28 procent toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Dat heeft de Braziliaanse Milieuminister Izabella Teixeira donderdagavond bekendgemaakt.

In totaal verdween 5.843 vierkante kilometer regenwoud. De toename betekent een breuk met de in 2009 ingezette daling, al blijft het wel het tweede laagste jaar inzake ontbost Amazonewoud. Het 'recordjaar' was 2004 met maar liefst 27.000 vierkante kilometer ontbost woud.

De opmerkelijke toename is volgens milieuactivisten te wijten aan een uitholling van de bestaande wetgeving inzake de bescherming van het Braziliaanse regenwoud. Zo werd in 2012 een hervorming goedgekeurd die sommige beschermde gebieden omzette in landbouwgrond. Bovendien werd amnestie verleend voor illegale ontbossing die dateert van voor 2008. 

Teixeira, die momenteel in Warschau vertoeft voor de internationale VN-klimaattop, noemt de ontbossing 'onaanvaardbaar' en belooft ze deze 'misdaad' te zullen aanpakken. Ze benadrukt evenwel dat de Braziliaanse regering geen schuld heeft aan de toegenomen ontbossing. Teixeira wijst erop dat afgelopen jaar ongeveer 4.000 gerechtelijke acties werden ondernomen tegen ontbossers. 

In 2009 verbond Brazilië zich ertoe om de jaarlijkse ontbossing tegen 2020 met 80 procent te verminderen ten opzichte van het gemiddelde tussen 1996 en 2005. Volgens een online kaart van de Universiteit van Maryland zou Brazilië het tempo van ontbossing tussen 2000 en 2012 al gehalveerd hebben. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud