Opnieuw straatgeweld in Venezuela

Een betoger met een masker in de kleuren van de Venezolaanse vlag. ©REUTERS

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn honderden opposanten op Paaszondag de straat opgegaan om 'de verrijzenis van de democratie' te eisen en hun ongenoegen te uiten over president Nicolas Maduro, wiens beleid al ruim twee maanden onder vuur wordt genomen door een protestbeweging.

Zwaaiend met nationale vlaggen trokken de actievoerders naar de zetel van de Verenigde Naties in Caracas, waar studenten een maand geleden een tentenkamp hebben opgetrokken om te protesteren tegen Maduro. "Ik heb genoeg van het machtsmisbruik van de regering", vertelt Genesis Reveron, een twintigjarige studente die de hoge inflatie en onveiligheid aan de kaak stelt.

De manifestatie ontaardde in een gewelddadig treffen met de ordehandhavers. De betoging kwam er na een oproep van de radicale oppositiepartij Movimiento Voluntad Popular. Partijleider Leopolde Lopez zit sinds 18 februari in de gevangenis. Het regime beticht hem ervan de aanstoker van straatgeweld te zijn. Onder meer de burgemeester van Caracas, Antonio Ledezma, nam zondag aan de protestmars deel.

Onder impuls van de studenten ontrolt zich al ruim twee maanden een golf van protestacties tegen het beleid van Maduro. De beweging protesteert onder meer tegen de torenhoge inflatie en de dramatische toestand van de economie en eist het einde van de repressie en de vrijlating van oppositieleden.

De protestacties in Venezuela eisten tot dusver 41 mensenlevens en meer dan zeshonderd gewonden. De laatste tijd leken de manifestaties in intensiteit af te nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud