Oude garde weer aan de macht in Mexico

Enrique Peña Nieto wordt de nieuwe Mexicaanse president. (foto: AFP)

Enrique Peña Nieto, de kandidaat van de Partido Revolucionario Institucional (PRI), is de overwinnaar van de presidentsverkiezingen in Mexico. De kandidaat van de partij die 71 jaar lang, van 1929 tot 2000, in Mexico de touwtjes in handen had, behaalde een score tussen 37,9 en 38,5 procent van de uitgebrachte stemmen. Zoals gebruikelijk in Mexico ging de stembusgang gepaard met verdenkingen van fraude en het kopen van stemmen.

De aftredende president Felipe Calderón erkende de zege van Peña Nieto; hijzelf mocht niet meer kandideren en de kandidate van zijn Partido Accion Nacional (PAN), Josefina Vazquez Mota, moest het stellen met een score van 25 à 26 procent, goed voor een derde plaats.

Net als in 2006 eindigde de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, alias AMLO, op een tweede plaats. Maar anders dan toen is de kloof met de winnaar beduidend groter: AMLO, in de aanloop naar de stembusgang en ondanks de peilingen zegezeker, scoort 31 à 32 procent. In 2006 vocht hij de kleine zege van Calderón nog aan, nu heeft hij nog niet op het resultaat gereageerd. Hij zal dat pas woensdag doen, na bekendmaking van de definitieve resultaten.

De Mexicaanse presidentsverkiezing wordt gehouden in een enkele stemronde, waarbij een eenvoudige meerderheid voldoende is.

Voor Peña Nieto is het nog even wachten voor hij in het presidentiële pluche mag zetelen. De machtsoverdracht gebeurt pas op 1 december. De 46-jarige is het 'jonge en frisse' gezicht van de PRI, een partij die synoniem is/was met corruptie.

Wat de 'oorlog tegen de drugs' betreft zal zijn beleid niet van het harde optreden van Calderón afwijken. Hij wil zelfs nog meer geld in die strijd pompen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud