opmerkelijk

Persoonlijke data van alle inwoners van Ecuador gelekt

De gelekte databank bevatte onder meer gegevens van Lenín Moreno, de president van Ecuador. ©EPA

Het gaat om het grootste datalek in de geschiedenis van het land.

De persoonlijke gegevens van zowat alle Ecuadorianen hebben een tijd open en bloot op straat gelegen na een lek bij een grote database. Dat schrijft de technologiesite ZDNet. Het gaat om het grootste datalek in de geschiedenis van het land.

Het ging niet alleen om de persoonlijke data van volwassenen, maar ook om die van zowat 7 miljoen minderjarigen.

Meer dan 20 miljoen mensen werden getroffen, onder wie president Lenín Moreno en WikiLeaks-oprichter Julian Assange, die een tijd in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen verbleef. Ecuador telt weliswaar maar 16,5 miljoen inwoners, maar de extra miljoenen zijn te verklaren door dubbele tellingen en het feit dat ook overleden personen in de database opgenomen waren.

Het ging overigens niet alleen om de persoonlijke data van volwassenen, maar ook om die van zowat 7 miljoen minderjarigen.

Novaestrat

De database, die eigendom was van het Ecuadoriaanse marktonderzoeksbureau Novaestrat, bevatte data uit overheidsbronnen en privédatabanken. Het ging om een hoop persoonlijke informatie: adresgegevens, geboortedata, stambomen en informatie over het werk of de financiële situatie van de betrokken personen. De Ecuadoriaanse autoriteiten kondigden aan een onderzoek naar het bedrijf te starten.

Volgens de overheid werd het lek intussen gedicht, maar is de kans groot dat de data bij malafide personen belandden. Die kunnen ze misbruiken voor identiteitsdiefstal, spionage en fraude.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n