Peru wacht op nieuwe president in explosief klimaat

In Peru maken de rechtse presidentskandidate Keiko Fujimori en haar aanhangers gewag van electorale fraude nu de linkse Pedro Castillo aan de leiding gaat in de strijd om het hoogste politieke ambt. ©AFP

De Peruaanse presidentsrace draait uit op een nagelbijter. De radicaal-linkse kandidaat Pedro Castillo ligt op kop, maar met een Trumpiaans discours over electorale fraude poogt zijn rechtse rivale Keiko Fujimori het tij nog te keren. De vrees voor onrust groeit.

Vijf dagen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen weten de Peruanen nog altijd niet wie hun land de volgende vijf jaar zal leiden. Het duel tussen Pedro Castillo en Keiko Fujimori is zoals verwacht uitgemond in een nek-aan-nekrace.

Na de telling van 99,998 procent van de 18,7 miljoen stembiljetten blijkt dat de radicaal-linkse onderwijzer uit een provinciestad 50,2 procent van de kiezers achter zich kreeg. De rechts-populistische dochter van de omstreden ex-president Alberto Fujimori strandde op 49,8 procent. Het verschil bedraagt 71.441 stemmen.

De essentie

  • Vijf dagen na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen weet Peru nog altijd niet wie de winnaar is.
  • De radicaal-linkse kandidaat Pedro Castillo heeft een minieme voorsprong op de rechts-populistische Keiko Fujimori.
  • De dochter van oud-president Alberto Fujimori klaagt over electorale fraude en betwist 500.000 stembiljetten.
  • Hoe langer de verkiezingssoap aansleept, hoe groter de vrees voor sociale onrust in Peru, de op een na grootste koperproducent ter wereld.

De tussenstand zette de kandidaat van Perú Libre er woensdag al toe aan zichzelf tot winnaar uit te roepen. Maar Fujimori, die boogt op de steun van de rijkere Peruanen, schikt zich niet zomaar in een nederlaag.

Electorale fraude

Sinds dinsdag duidelijk werd dat de balans overhelt naar haar rivaal, schermt ze met electorale fraude. Fujimori, die tot 30 jaar cel riskeert in een corruptieaffaire, eist de nietigverklaring van 200.000 stembiljetten en de hertelling van 300.000 andere. Bewijzen voor geknoei legde ze niet op tafel.

Analisten zien in de demarche van de 46-jarige politica een Trumpiaans manoeuvre. Na de Amerikaanse presidentsrace van november 2020 weigerde Donald Trump eveneens de zege van zijn Democratische tegenstander Joe Biden te erkennen, maakte hij gewag van fraude en stortte hij zijn land in onzekerheid door nietigverklaringen van stemmen en eindeloze hertellingen te eisen.

De mensen uit de provincie hebben hun buik vol van de wijdverspreide corruptie.
Justiniano Ilario
Peruaanse leerkracht

Hoewel volgens onafhankelijke waarnemers geen aanwijzingen bestaan voor onregelmatigheden bij de stembusgang van zondag, zijn verkiezingstribunalen woensdag begonnen met de controle van de half miljoen stembiljetten die door Fujimori betwist worden. Dat proces kan weken aanslepen.

Spanningen

Waarnemers zijn dan ook beducht voor oplopende spanningen in de al erg gepolariseerde maatschappij. Eind vorig jaar stond het land al eens dagenlang in rep en roer nadat de traditionele partijen in het parlement president Martín Vizcarra afgezet hadden. Volgens zijn aanhangers betaalde Vizcarra de prijs voor zijn corruptiejacht, die ook kopstukken van de traditionele partijen viseerde.

71.441
stemmen
Het verschil tussen Castillo en Fujimori bedraagt 71.441 stemmen

Aanhangers van Castillo en Fujimori trokken de afgelopen dagen al de straat om hun kandidaat een hart onder de riem te steken. Terwijl de fans van de rechts-populiste klaagden over verkiezingsfraude, waarschuwden de supporters van de radicaal-linkse nieuwkomer voor de gevolgen als hun held alsnog naast de winst grijpt.

'De mensen zijn het beu dat ze onze rechten blijven vertrappen. Een sociale strijd wenkt. Genoeg is genoeg. De mensen uit de provincie hebben hun buik vol van de wijdverspreide corruptie', verwoordde leerkracht Justiniano Ilario het sentiment onder de aanhangers van Castillo.

Grondstoffen

De ontwikkelingen in de verkiezingssoap laten ook de bedrijfswereld, de beleggers en de financiële markten niet onberoerd. Want het Andesland zit op een schat aan bodemrijkdommen. Peru is niet alleen de op een na grootste koperproducent ter wereld. Het zit ook op flink wat goud-, zilver-, zink-, tin- en loodreserves.

Dat de ontginning van die grondstoffen vertraging kan oplopen als een sociaal conflict uitbreekt, is dit voorjaar bewezen in buurland Colombia. Door een grote protestgolf tegen president Iván Duque en zijn regering, gepaard gaande met blokkades van wegen en havens, is de oogst en de export van koffie, bananen, avocado's, suiker en granen de voorbije anderhalve maand aanzienlijk teruggevallen.

Een dergelijk scenario kan Peru, dat vorig jaar door corona zijn grootste economische krimp in drie decennia optekende, missen als kiespijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud