Advertentie

Petrobras wacht mogelijk recordboete in VS

Demonstranten verwijten de politieke wereld Petrobras naar het faillissement te sturen door het grote corruptieschandaal. ©AFP

De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras wacht mogelijk een boete van 1,6 miljard dollar (1,4 miljard euro) vanuit de Verenigde Staten, vanwege de rol van het bedrijf in een grootscheeps corruptieschandaal.

Er lijkt maar geen einde te komen aan de stroom onheilsberichten die de Braziliaanse presidente, Dilma Rousseff, dezer dagen te verwerken krijgt. Volgens het persbureau Reuters hangt staatsoliebedrijf Petrobras een recordboete boven het hoofd in de Verenigde Staten.

Naar de energiereus loopt al meer dan een jaar een onderzoek in Brazilië. Werknemers van het bedrijf zouden jarenlang steekpenningen hebben aangenomen van toeleveranciers, in ruil voor opdrachten. Ook leden van de Arbeiderspartij van Rousseff zouden een graantje meegepikt hebben van de onfrisse praktijken.

Staartje

De affaire kan ook nog een staartje krijgen in de VS. De Amerikaanse autoriteiten zijn immers een onderzoek naar de corruptie begonnen. Het onderzoek kan twee tot drie jaar in beslag nemen en resulteert mogelijk in de hoogste boete vanwege corruptie die de Amerikaanse autoriteiten ooit hebben uitgedeeld aan een bedrijf.

Die twijfelachtige eer valt nu nog ten deel aan het Duitse industriële concern Siemens dat zeven jaar geleden 800 miljoen dollar moesten aftikken in de VS vanwege zijn rol in een omkoopschandaal. In Duitsland moest een vergelijkbaar bedrag worden betaald.

Gratie

Dergelijk nieuws kon Rousseff als kiespijn missen. De Braziliaanse presidente is al uit de gratie gevallen bij heel wat landgenoten. Afgelopen weekend trokken in 150 steden nog zeker 900.000 Brazilianen - getooid in de kleuren groen en geel en gewapend met de nationale driekleur, fluitjes en vuvuzela’s - de straat op voor manifestaties tegen presidente Rousseff.

Het was al de derde keer dit jaar dat honderdduizenden Brazilianen, veelal leden van de middenklasse, de straat optrokken om hun verontwaardiging te uiten over het beleid van de regering-Rousseff en de corruptieaffaires in het land. Het protest lijkt weer in de lift te zitten. In april konden de organisatoren slechts 600.000 mensen mobiliseren, terwijl de betogingen in maart nog meer dan 1 miljoen deelnemers getrokken hadden.

Storm

Dat het ongenoegen van de bevolking groeit, komt niet als een verrassing. Het gaat Brazilië allesbehalve voor de wind. De Latijns-Amerikaanse reus heeft af te rekenen met een politieke, een economische en een juridische storm.

Donkere wolken hadden zich vorig jaar al samengepakt boven Rousseff, toen het schandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras in volle hevigheid losbarstte. De affaire bezorgt de 64-jarige presidente al meer dan een jaar hoofdbrekens. De onfrisse praktijken bij Petrobras vonden ook plaats toen zij de raad van bestuur van het bedrijf voorzat.

Leiderschap

Bewijzen voor Rousseffs betrokkenheid bij het schandaal zijn nog niet opgedoken. Maar haar tegenstanders verwijten haar een gebrek aan goed leiderschap omdat ze de wantoestanden niet opmerkte.

Ondanks het corruptieschandaal wist de linkse politica in oktober vorig jaar nipt een tweede mandaat in de wacht te slepen. Maar veel plezier heeft ze daar nog niet aan beleefd. De economie stevent, na een decennium van onafgebroken groei, af op de ergste recessie in een kwarteeuw, de inflatie flirt met 10 procent en de begroting is ontspoord.

Rommelstatus

Het economische rapport oogt zo weinig fraai dat het ratingbureau Moody’s vorige week hakte in de kredietwaardigheid van het land. De grootste economie van Latijns-Amerika noteert nu nog maar een trapje boven de rommelstatus.

Dat onheil wil Rousseff tot elke prijs voorkomen. Daarom zette ze het mes in de overheidsuitgaven en trok ze de belastingen op. Dat dat geen recepten zijn waarmee je als politicus scoort, kan menig Europees politicus getuigen.

Dieptepunt

De populariteit van Rousseff is dan ook naar een dieptepunt gezakt. Nog amper 8 procent van de Brazilianen geeft haar goede punten. Sinds het einde van de militaire dictatuur in 1985 was een Braziliaans staatshoofd nooit zo impopulair.

In politieke kringen verliest Rousseff eveneens steeds meer vrienden. Soms letterlijk omdat partijgenoten wegens hun rol in de affaire-Petrobras achter de tralies verdwijnen. Maar ook bij bevriende partijen ligt ze niet meer zo goed.

Bloed

De oppositie ruikt bloed. Ze stuurt aan op een afzettingsprocedure omdat de presidente bewust bepaalde terugbetalingen zou uitgesteld hebben om de begrotingscijfers op te smukken. Daarnaast beschuldigen haar tegenstanders Rousseff ervan haar verkiezingscampagne in 2014 gefinancierd te hebben met geld dat afkomstig was van Petrobras.

De presidente weerlegt de beschuldigingen. ‘Ik ben niet van plan te bezwijken onder de druk en de bedreigingen.’ Een politiek vacuüm kan Brazilië, in de aanloop naar de Olympische Spelen in de zomer van 2016, in elk geval missen.

Bedrijfswereld

Maar ook de bedrijfswereld, die ideologisch nochtans niet op dezelfde lijn staat als Rousseff, is een vertrek van de presidente niet genegen. 'Politieke onzekerheid dreigt de economie helemaal kopje onder te drukken', betogen zakenlui.

Voor hen speelt nog een argument mee. 'Besparingen en ontslagen zijn sowieso onvermijdelijk de volgende maanden. Je kan die beter doorvoeren als de Arbeiderspartij aan de macht is dan wanneer ze als oppositiepartij, aan de zijde van de vakbonden, de straat optrekt om dergelijk beleid aan te klagen', merkt Mauricio Santoro, een politiek analist van de universiteit van Rio de Janeiro op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud