Politiegeweld zet Colombia onder hoogspanning

Betogers tegen het beleid van president Leonarde Duque steken kaarsen aan in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. ©AFP

De Colombiaanse politie reageert met grof geweld op een nieuwe protestgolf in het land. President Iván Duque krijgt de onvrede niet gesust.

Zeker 24 doden, honderden gewonden en meer dan 90 vermisten. Dat is de voorlopige officiële balans van twee weken burgerprotesten in Colombia. Wat begon als een vreedzaam protest tegen de belastinghervorming van de conservatieve president Iván Duque, is door de hardhandige reactie van de politie uitgegroeid tot een brede protestgolf die uitdijt naar alle hoeken van het land.

De Colombianen zijn in shock over hoe de autoriteiten de protesten neerslaan. Filmpjes op sociale media tonen hoe de politie betogers in elkaar slaat, van dichtbij bestookt met rubberen kogels, pepperspray of het waterkanon en een enkele keer zelfs met scherp schiet. Vooral in stad Cali is sprake van hevig geweld. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn daar alleen al 30 doden gevallen.

Coronamalaise

Het rommelt al langer in het land. Met hun protesten pikken de betogers de draad weer op van de massale betogingen die in de winter van 2019 begonnen en in maart vorig jaar stilvielen door de coronapandemie. Ook toen al eisten de betogers dat er een einde zou komen aan de armoede, de ongelijkheid en het politiegeweld, maar sindsdien ging het alleen maar slechter.

3,5 miljoen
toename aantal Mensen in armoede
Volgens de ngo International Crisis Group duwde de coronapandemie 3,5 miljoen Colombianen extra in de armoede.

Volgens de ngo International Crisis Group duwde de coronapandemie 3,5 miljoen Colombianen extra in de armoede, waardoor bijna de helft van de bevolking niet genoeg geld heeft om in haar basisbehoeftes te voorzien. In de hoofdstad Bogota is het aantal mensen dat in extreme armoede leeft het voorbije jaar verdriedubbeld. De armste Colombianen belandden bovendien tien keer vaker in het ziekenhuis door Covid-19 dan hun rijkere soortgenoten en walgen van de verhalen over de elite die zich naar Miami laat vliegen om een coronavaccin te krijgen.

Derde golf

Een nieuwe belastinghervorming, die de overheidsfinanciën weer op orde moest brengen nadat de economie vorig jaar met 7 procent was gekrompen, was de druppel. Veel burgers uit de armere lagen van de bevolking en de middenklasse vreesden dat zij het gelag zouden moeten betalen en trokken de straat op, de derde zware coronagolf in het land negerend.

Hoewel president Duque de hervorming begin deze week hals over kop weer introk en zijn minister van Financiën de laan uitstuurde, lijkt hij weinig begrip te hebben voor de grieven van de betogers. In een toespraak woensdag repte hij geen woord over de vele doden en noemde hij de demonstranten 'terroristen' die zich bezondigden aan 'gewelddadig vandalisme'. De vraag is of hij de gemoederen weer kan bedaren. Zijn oproep tot een nationale dialoog viel alvast op een koude steen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud