Advertentie
Advertentie

Recordaantal moorden in Mexico

Straatprotest tegen drugsmoorden in Mexico. ©AFP

Mexico slaagt er niet in de moordspiraal te keren. Met 23.101 moorden is het jaarrecord alweer gebroken.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto faalt in zijn belofte om het bendegeweld in zijn land aan banden te leggen. Eind november waren al 23.101 moordonderzoeken geopend in Mexico, meer dan de 22.409 in heel 2011.

Het is het hoogste moordcijfer sinds daarover moderne statistieken werden bijgehouden vanaf 1997. Met 18,7 moorden per 100.000 inwoners ligt het cijfer dit jaar wel lager dan de 19,4 uit 2011. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen – El Salvador op kop – scoren nog slechter.

Belofte

Nieto kwam eind 2012 aan de macht met de belofte het geweld aan te pakken dat onder zijn voorganger Felipe Calderon geëscaleerd was. Tijdens zijn eerste twee regeringsjaren daalde het aantal moorden ook, maar sindsdien zitten ze weer in stijgende lijn. Nieto stond bovendien voor schut toen in 2015 de beruchte drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman wist te ontsnappen uit de gevangenis.

Het uitdijende geweld is een kopzorg voor Nieto’s partij PRI, die zich in juli 2018 moet verantwoorden bij de kiezer. Dat zal sowieso zonder Nieto zijn, die volgens de grondwet niet herkiesbaar is.

Grootste uitdager is de linkse ex-burgemeester van Mexico City, Andres Manuel Lopez Obrador. Die speelt met het idee om amnestie te verlenen aan de misdaadbendes en zo ‘een dialoog’ op gang te brengen. Volgens een recente peiling is zo’n amnestie echter onpopulair: twee derde van de Mexicanen keurt het idee af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud