Schutter was 'asociale en schuchtere jongeman'

Adam Lanza (20) vermoordde 20 kinderen, 6 volwassenen en zijn moeder. Vervolgens pleegde hij zelfmoord. ©Photo News

Adam Lanza, de 20-jarige die het bloedbad aanrichtte in Sandy Hook, was een eenzaat en wordt als schuchter en soms bizar beschreven, maar tot aan het drama kon niemand zich inbeelden dat hij de dader zou worden van een van de ergste slachtpartijen op Amerikaanse scholen.

Vrijdag schoot hij eerst zijn moeder Nancy dood, met wie hij in een mooi nieuw huis woonde in een groene wijk van Newtown. Daarna trok hij naar de school, waar hij koelbloedig twintig kinderen en zes volwassenen doodschoot. Vervolgens pleegde hij blijkbaar zelfmoord.

Adam Lanza groeide met zijn 24-jarige broer Ryan in het stadje op, maar liet nauwelijks sporen na. Blijkbaar had hij geen Facebookpagina. 'In de omgang met anderen was het een vreemd kind', zei een buurvrouw, Beth Israel. 'Hij was een eenzaat. Ik weet niet wie zijn vrienden waren.' Haar dochter Alex vertelde over de jongeman dat hij niet kon stilzitten en 'onwennig was als je hem aankeek.'

De enige foto die in de openbaarheid kwam, dateert van 2005. Ze toont een broze adolescent, met een gesloten blik en lange pony in het gezicht.

Zijn ouders scheidden in 2008. Zijn vader Peter, directeur van een belastingadviesbedrijf, verliet de stad en hertrouwde onlangs. Blijkbaar had de jongeman weinig contact met hem.

Sommige van zijn vroegere schoolmakkers vertelden aan de New York Times dat hij nooit praatte en dat hen gezegd was dat hij aan het syndroom van Asperger leed, een vorm van autisme die zich uit in moeilijkheden in de sociale omgang. 'Als je hem aankeek, zag je niet de minste emotie op zijn gezicht', zei een van hen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud