Senaatscommissie steunt Obama's Syrië-aanval

Republikein John McCain fluistert Bob Menendez, de Democratische voorzitter van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, iets in het oor. (foto: epa) ©EPA

De buitenlandcommissie van de Amerikaanse senaat geeft haar zegen aan een militaire interventie in Syrië. Pas volgende week stemt het voltallig parlement, en daarbij is een 'go' allerminst zeker.

De 18 leden van de senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken worstelden woensdag met het mandaat dat ze president Barack Obama al dan niet zouden geven om Syrië aan te vallen. Uiteindelijk gaven zeven Democraten en drie Republikeinen, onder wie oud-presidentskandidaat John McCain, hun zegen. Twee Democraten en vijf Republikeinen stemden tegen een militaire interventie. Een Democratische senator onthield zich.

Was de stemming nipt, en de verdeeldheid partij-overschrijdend, dan is ook Obama's mandaat beperkt. De senatoren willen absoluut geen Amerikaanse troepen op Syrische bodem zien. Enkel 'een afgewogen aanval' op strategische doelwitten, vermoedelijk vanop oorlogsschepen in de Middellandse Zee, krijgt hun goedkeuring.

Bovendien mag de missie maximaal 60 dagen duren. Eenmalig kan het parlement de aanval met nog eens 30 dagen verlengen, maar dan moet Obama nogmaals de toestemming van het Congres vragen.

Met het 'go' van de senaatscommissie is Obama nog allerminst zeker dat de Verenigde Staten ook daadwerkelijk het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad zullen bestraffen voor zijn vermoedelijke gebruik van chemische wapens.

De voltallige Senaat en het Huis van Afgevaardigden moet ook nog stemmen. Dat gebeurt vermoedelijk maandag, als het Congres uit zijn zomerreces terugkeert. En daar lijken de meningen nog verdeelder dan in de senaatscommissie.

Hoewel de belangrijkste Republikein in het Huis, John Boehner, zich achter Obama schaarde, zijn vele partijgenoten niet overtuigd of ze na Irak en Afghanistan de Verenigde Staten nog eens in een oorlogsgebied moeten sleuren. Ook bij linkse Democraten is de oorlogsmoeheid groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud