Strijd om Colombiaans presidentschap niet beslecht

De Colombiaanse oppositiekandidaat Óscar Iván Zuluaga kwam als winnaar uit de eerste ronde. ©EPA

De presidentsverkiezingen in Colombia hebben zondag nog geen winnaar opgeleverd. Oppositiekandidaat Óscar Iván Zuluaga kreeg in de eerste ronde de meeste stemmen, maar het is niet voldoende voor een overwinning.

De Colombiaanse presidentsverkiezingen draaien uit op een duel tussen aftredend president Juan Manuel Santos en oppositiekandidaat Óscar Iván Zuluaga. Zuluaga, die vroeger minister van Financiën was, kreeg zondag 29,3 procent van de stemmen, Santos 25,6 procent.

Voor een overwinning in de eerste verkiezingsronde moest meer dan de helft van de kiezers op een van de kandidaten stemmen. Op 15 juni volgt de tweede ronde.

FARC

Santos leek vooraf af te stevenen op een herverkiezing, maar de vredesonderhandelingen die hij voert met de extremisten van de FARC-guerrilla lijken hem nu de kop te kosten.

De huidige Colombiaanse president is een uitgesproken voorstander van vredesonderhandelingen met de FARC. Zijn regering onderhandelt sinds november 2012 op Cuba met de FARC-delegatie, onder wie de Nederlandse Tanja Neijmeier. Vorige week kwam een akkoord over het stoppen van de drugshandel tot stand.

Maar vele kiezers vinden de economie een belangrijker verkiezingsthema dan de oorlog met de FARC-rebellen. Er zijn geen grote verschillen tussen het beleid van de centrumrechtse Santos en de rechtse Zulauga op economische vlak. Het meest controversiële onderwerp zijn de vredesonderhandelingen met de rebellen, dus de verkiezingen zijn uitgedraaid op een referendum over de strategie van Santos.

Onderwerpen Ik heb nog nooit in mijn leven een dag meegemaakt, waarop mijn land vrede kende Juan Manuel Santos, Colombiaanse president

De gesprekken verlopen traag en de moeilijkste onderwerpen moeten nog worden besproken. Santos denkt dat alles eind dit jaar is geregeld, maar veel kiezers geloven er niet meer in.

Als de van origine marxistische FARC-beweging uit de jaren 60 eindelijk de wapens neerlegt, kan Colombia voor het eerst sinds de jaren 40 vrede bereiken. De in augustus 1951 in de hoofdstad Bogota geboren Santos zei pas 'nog nooit in zijn leven een dag te hebben gekend waarop mijn land vrede kende'.

Tweede ronde

Santos en Zuluaga zoeken nu de steun van de kiezers die voor de kandidaten stemden die verloren in de eerste ronde. Zowel Clara López als Enrique Penalosa steunt de onderhandelingen met de FARC en kregen zondag samen 23,5 procent van de kiezers achter zich.

Marta Lucía Ramírez, de kandidate die de derde plaats veroverde en 15,5 procent van de stemmen behaalde, is dan weer sceptisch tegenover de gesprekken met de guerrillaleiders. Haar aanhangers zullen waarschijnlijk op 15 juni het kamp van Zuluaga kiezen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud