Advertentie

Top Petrobras stapt op na miljardengesjoemel

De CEO van Petrobras, Maria das Graças Foster. ©EPA

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras is onthoofd. Want woensdag nam niet alleen topvrouw Maria das Graças Foster ontslag. Vijf managers volgden haar voorbeeld. De ontslagen komen er in de nasleep van een reeks schandalen.

Petróleo Brasileiro SA, kortweg Petrobras, staat voor een grote schoonmaakoperatie. Het voormalige Braziliaanse kroonjuweel verloor woensdag immers een hele reeks toplui. CEO Maria das Graças Foster bracht de poppen aan het dansen door haar ontslag in te dienen. Kort daarop maakten vijf managers bekend eveneens een stap opzij te doen.

Er verdween op zijn minst 3,7 miljard dollar en misschien zelfs meer dan 28 miljard dollar uit de kassen van Petrobras door de affaires.

De ontslagen komen niet als een verrassing. Dinsdag had een Braziliaanse krant al uitgepakt met het bericht dat een reeks toplui van het staatsenergiebedrijf in de loop van februari zou opstappen.

De druk op de top van Petrobras om op te stappen was de afgelopen maanden alleen maar toegenomen. Het bedrijf was in een steeds slechter daglicht komen te staan nadat enkele oud-toplui een boekje opengedaan hadden over onfrisse praktijken die zouden plaatsvinden bij de onderneming.

Daarop beten enkele speurders zich in het dossier vast. Ze beschikken naar eigen zeggen over voldoende elementen om aan te tonen dat Petrobras zich schuldig maakte aan prijsafspraken. Daarnaast zou het bedrijf tot omkoping overgegaan zijn. Bovendien zou het heel wat politici steekpenningen gegeven hebben.

Rousseff

De affaires brachten presidente Dilma Rousseff in een lastig parket. Niet alleen omdat de steekpenningen vooral naar leden van haar Arbeiderspartij gevloeid zouden zijn maar ook omdat de linkse politica zelf jaren voorzitter van de raad van bestuur van Petrobras was voor ze het tot staatshoofd schopte.

Maria das Graças Foster stapte donderdag op als CEO van Petrobras. Met haar vertrek sluit het bedrijf een hoofdstuk in de geschiedenis af. De 61-jarige ingenieur heeft immers een lange staat van dienst bij het Braziliaanse staatsoliebedrijf.

Foster ging in de jaren 70 aan de slag bij de onderneming. Langzaam maar zeker klom ze op in de hiërarchie. Zeker toen de Braziliaanse presidente, Dilma Rousseff, tussen 2003 en 2010 voorzitter was van de raad van bestuur.

De twee vrouwen konden bijzonder goed met elkaar overweg. De afgelopen maanden stond Rousseff dan ook pal achter Foster, ook al stond de CEO onder steeds grotere druk om op te stappen door de corruptieschandalen.

Het magazine Fortune riep Foster ooit uit tot op drie na machtigste CEO ter wereld.

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van oktober vorig jaar had Rousseff haar landgenoten beloofd grote schoonmaak te houden bij Petrobras. Ze heeft wel altijd benadrukt zelf niet op de hoogte geweest te zijn van de malafide praktijken.

De speurders hebben voorlopig ook geen aanwijzingen gevonden voor Rousseffs betrokkenheid bij de onfrisse affaires. Zelfs politici van de oppositie geloven in haar onschuld. Ze sturen dan ook niet aan op een afzettingsprocedure tegen Rousseff.

Koffers

Dat neemt evenwel niet weg dat de illegale activiteiten het bedrijf handenvol geld gekost hebben. 'Er verdween op zijn minst 3,7 miljard dollar en misschien zelfs meer dan 28 miljard dollar uit de kassen van Petrobras door de affaires', stelden de onderzoekers.

Hoe het nu voort moet met het bedrijf, is nog even afwachten. De raad van bestuur komt vrijdag alvast bijeen om nieuwe managers aan te wijzen. Die zouden de bestuurders gaan zoeken in het eigen bedrijf en in de privésector. Wie Foster gaat opvolgen, is nog niet duidelijk. Presidente Rousseff zou het liefst op zoek gaan naar iemand die al flink wat ervaring heeft in de oliesector.

De nieuwe toplui wachten een zware taak. Ze moeten niet alleen de geloofwaardigheid van het bedrijf herstellen maar ook de productie en de winst gevoelig opkrikken.

Beleggers verwachten alvast veel van de machtswissel aan de top van Petrobras. Na de geruchten in de pers over het vertrek van de toplui schoot het aandeel dinsdag bijna 16 procent hoger. Het was van 15 januari 1999 geleden dat het aandeel Petrobras in een dag nog zo'n grote koerswinst boekte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud