Advertentie
opmerkelijk

Trump doet avocadoprijs pieken

Een avocado-oogst in het Mexicaanse Uruapan. ©AFP

De prijs van de Hass avocado schoot gisteren 34 procent omhoog, de grootste (dag)stijging in tien jaar.

Aanleiding was Donald Trumps dreiging om de Amerikaans-Mexicaanse grens af te sluiten. Mexico is de grootste avocadoleverancier van de wereld. 

Volgens kenners zullen de prijzen blijven stijgen als de Amerikaanse president zijn dreigement hard maakt. 'Als de grens dicht gaat, kunnen de avocado's gemakkelijk twee of drie keer zo duur worden', zegt Roland Fumasi, analist bij Rabobank.

De prijsstijging is het gevolg van importeurs die het zekere voor het onzekere nemen en extra voorraden van het groene fruit inslaan. Daarbovenop heeft een hittegolf de oogst in Californië vertraagd, wat de VS nog meer afhankelijk maakt van het Mexicaanse aanbod. En de Amerikaanse consumptie bestaat vandaag al voor 75 tot 80 procent uit Mexicaanse avocado's - Californië is goed voor 16 procent, Chili en Peru de rest.

Toch zal de prijsstijging niet overal te voelen zijn. 'Bij ons is er geen impact', zegt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. 'Wij kopen onze avocado's niet in Mexico, maar wel in Peru. Bovendien schakelen we momenteel over naar avocado's uit Spanje.'

Sinds de avocado tot superfood werd gebombardeerd is de vraag enorm gestegen. Sommige mensen eten zelfs de pit op, geroosterd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud