Trump drijft Maduro voort in het nauw

Via economische sancties wil Trump de Venezolaanse president Nicolás Maduro uit het zadel lichten. ©EPA

Met een quasi totaal economisch embargo voert Donald Trump de druk op om de Venezolaanse president Nicolás Maduro uit het zadel te lichten.

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde maandag een quasi volledig economisch embargo aan tegen Venezuela, in een nieuwe poging de omstreden president Nicolás Maduro omver te werpen. Trump voert de druk op door alle overheidsbezittingen van het Zuid-Amerikaanse land in de Verenigde Staten te bevriezen en door Amerikanen te verbieden nog financiële transacties af te sluiten met het Venezolaanse regime.

Het is voor het eerst sinds de jaren 80 dat de VS met zo'n embargo uitpakken tegen een regering in de westerse hemisfeer. Toen legden de Amerikanen de Centraal-Amerikaanse landen Panama en Nicaragua gelijkaardige strafmaatregelen op.

Met de nieuwe demarche plaatsen Trump en co. het regime in Caracas op dezelfde lijst als Cuba, Noord-Korea, Syrië en Iran.

Duimschroeven

Het nieuwe Amerikaanse sanctieprogramma tegenover Venezuela laat wel uitzonderingen toe, schrijft Financial Times. Daardoor kunnen grote bedrijven, zoals de oliereus Chevron, blijven opereren in Venezuela.

Het is voor het eerst sinds de jaren 80 dat de VS met zo'n embargo uitpakken tegen een regering in de westerse hemisfeer.

De VS draaiden Venezuela de voorbije twee jaar geleidelijk de duimschroeven aan, door het land onder meer grotendeels af te snijden van het Amerikaanse financiële systeem. In januari stopten de Amerikanen ook de uitvoer van ruwe olie naar de VS en erkenden ze de oppositieleider Juan Guaidó als interim-president.

Guaidó eist de afzetting van Maduro, maar die weigert een stap opzij te zetten. Daardoor is het land al maanden in een machtsstrijd verwikkeld terwijl de diepe economische, politieke, financiële en humanitaire crisis steeds meer Venezolanen ertoe aanzet hun koffers te pakken en hun land te ontvluchten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud