Trump schroeft toenadering tot Cuba terug

De Amerikaanse president, Donald Trump, kondigde de koerswijziging in het Cubabeleid in Miami aan. ©EPA

De Amerikaanse president, Donald Trump, gaat de banden met Cuba weer wat losser maken. Vooral het Cubaanse leger loopt in zijn vizier. Dat wil hij minder financiële armslag geven.

17 december 2014. Tot veler verrassing kondigden de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse evenknie Raúl Castro een dooi aan in de bilaterale relaties.

Na ruim een halve eeuw zouden de twee landen hun diplomatieke betrekkingen normaliseren. En de Verenigde Staten zouden de economische wurggreep wat lossen.

De mededeling leidde tot vreugdetaferelen in Cuba. Kerkklokken luidden en inwoners van het Caribische eiland hingen Amerikaanse vlaggen buiten.

Gevolgen dooi

Obama's koerswijziging ging niet onopgemerkt voorbij in Cuba. Voor het eerst in decennia wappert weer een Amerikaanse vlag aan 's lands ambassade in Havanna.

Deze maatregelen zijn politiek gemotiveerd. Uiteindelijk schieten de VS zich hiermee in eigen voet.
Benjamin Rhodes
Ex-veiligheidsadviseur Obama

Een versoepeling van de reisvoorschriften deed de afgelopen twee jaar steeds meer Amerikaanse toeristen de weg vinden naar het eiland. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar gingen al zowat 300.000 Amerikanen een kijkje nemen in 'hun achtertuin'.

Ook verschillende Amerikaanse bedrijven tastten de afgelopen tijd investeringsmogelijkheden af. Luchtvaartmaatschappijen voeren weer commerciële vluchten uit en cruiseschepen meren ook op regelmatige basis aan in Cubaanse havens.

De voorlopige climax in het toenaderingsproces kwam er in maart vorig jaar. Toen bracht Obama als eerste Amerikaanse president sinds 1928 een bezoek aan Cuba.

Obama speechte in Cuba in maart 2016.

Geen toenadering

De kans dat zijn opvolger, Donald Trump, snel in zijn voetsporen treedt, lijkt klein. De Republikein draagt het toenaderingsproces geen warm hart toe.

Het normaliseringsproces is onze nationale veiligheid ten goede gekomen en heeft ons land diplomatieke en economische voordelen opgeleverd.

Dat maakte hij vrijdag nog eens duidelijk tijdens een speech in Miami, de stad waar critici van het Cubaanse regime thuis zijn. Omdat Castro en co zich schuldig blijven maken aan mensenrechtenschendingen, dringt een verstrenging van het Amerikaanse Cubabeleid zich volgens hem op.

'We zullen niet langer zwijgen over de communistische onderdrukking', zei Trump.

Als Trump zijn zin krijgt, zullen Amerikanen binnenkort minder gemakkelijk op eigen houtje naar Cuba kunnen reizen. Individuele bezoeken aan het land worden onmogelijk tenzij iemand voor onderzoeks- of humanitair werk of wegens familiebezoek naar daar trekt. 

Cubaanse leger verzwakken

Maar de Amerikaanse president neemt vooral het Cubaanse leger in het vizier. Hij hoopt de machtspositie van de strijdkrachten te verzwakken door hen financieel te raken.

Al jaren houdt het Cubaanse leger de economie in een stevige greep, vooral via de Grupo de Administración Empresarial S.A. (GAESA). Dat conglomeraat is in 1980 opgericht.

1980
In 1980 is het conglomeraat GAESA opgericht. Dat heeft tentakels in verschillende sectoren van de Cubaanse economie.

Het heeft tentakels in de bank-, telecom-, tv- en hotelwereld. Maar GAESA baat ook benzinestations, winkels, supermarkten en eetgelegenheden uit, is actief in havens en luchthavens en heeft een vinger in vrijwel elk toeristisch project op Cuba.

Om de Amerikaanse geldstroom naar het regime-Castro in te perken verbiedt Trump de Amerikaanse ministeries van Financiën en Handel om 'rechtstreekse transacties uit te voeren' met het Cubaanse leger.

Al springt hij wel lenig om met dat verbod. Voor havens en luchthavens geldt het niet. Zo garandeert de Amerikaanse president dat Amerikaanse cruiseschepen en vliegtuigen hun lijnen richting het eiland kunnen behouden.

Doel maatregelen

Met de ingrepen wil Trump de Cubaanse regering 'aansporen eerlijke en vrije verkiezingen' te organiseren. Daarnaast hoopt hij Havana aan te zetten tot de vrijlating van politieke gevangenen.

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama en de Cubaan Raúl Castro zetten eind 2014 de dooi in de Amerikaans-Cubaanse relaties in. ©EPA

'De Amerikaanse regering hoopt dat het Cubaanse regime dat als een opportuniteit ziet om de hervormingen door te voeren waaraan ze de voorbije jaren lippendienst bewezen', klonk het.

Met de verstrenging van het Cubabeleid komt Trump een belofte na die hij tijdens de verkiezingsrace van 2016 deed. Maar niet iedereen in het Witte Huis is overtuigd van de koerswijziging.

'Het normaliseringsproces is onze nationale veiligheid ten goede gekomen en heeft ons land diplomatieke en economische voordelen opgeleverd', betoogden zij.

Reactie Democraten en zakenwereld

Benjamin Rhodes, een voormalige veiligheidsadviseur van Obama die een sleutelrol speelde in de dooi van de bilaterale relaties, had vrijdag een vernietigend oordeel klaar.

'Deze maatregelen zijn politiek gemotiveerd. Uiteindelijk schieten de VS zich hiermee in eigen voet', stelde hij. 'Dankzij Trump zijn wij nu weer de bad guy voor de Cubanen.'

Ook in zakenmiddens werd ontgoocheld gereageerd. '55 jaar lang is bewezen dat ons isolationistisch beleid niet werkte. Nu gaan we terug die weg op. Dat is gewoon krankzinnig', zei James Williams, de voorzitter van Engage Cuba, een vereniging die voor toenadering is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud