Advertentie

Trump stuurt zeemacht naar Venezuela

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper (rechts) viseerde het Maduro-regime openlijk. ©EPA

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde donderdag aan marineschepen te sturen naar Venezuela om er te strijden tegen de drugshandel. Ook de Venezolaanse president Nicolas Maduro komt in het vizier.

Naast het opvoeren van de druk op de lokale drugskartels hopen de Verenigde Staten met hun militaire manoeuvre het regime van de Venezolaanse president Nicolas Maduro verder onder druk te zetten. Vorige week klaagden de VS de Venezolaanse president en zijn trawanten aan wegens medeplichtigheid aan 'narcoterrorisme'.

Het gaat om de grootste militaire manoeuvres in de regio sinds de Amerikaanse invasie van Panama in 1989. Volgens Trump proberen Latijns-Amerikaanse en Caraïbische drugskartels te profiteren van de coronacrisis, die de Verenigde Staten in een wurggreep heeft. De militaire staf van het Witte Huis stak niet onder stoelen of banken dat president Maduro in het vizier komt. 'Het Venezolaanse volk blijft hard lijden onder Maduro's criminele regime. De drugskartels profiteren van de wetteloosheid', zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.

Afleidingsmanoeuvre

De Amerikaanse manoeuvres zijn een wanhopige poging om de aandacht af te leiden van de humanitaire crisis in de VS.
Jorge Rodriguez
Venezolaanse minister van Communicatie

Volgens Jorge Rodriguez, Maduro's minister van Communicatie, is het inzetten van de Amerikaanse Navy 'een wanhopige poging om de aandacht af te leiden van de humanitaire crisis in de VS'. Rodriquez voegde daaraan toe dat de aanvoer van cocaïne naar de VS voornamelijk vanuit Colombia komt, een trouwe Amerikaanse bondgenoot.

Toch lijkt het regime in Caracas niet helemaal ongevoelig voor de militaire en diplomatieke druk. 'Als het om een oprechte poging gaat om de drugssmokkel aan banden te leggen, wil Venezuela meewerken', verklaarde Rodriguez.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud