Tweede ronde nodig voor Chileense verkiezingen

Bachelet brengt haar stem uit bij de presidentsverkiezingen. - EPA ©EPA

In Chili is de centrumlinkse kandidaat Michelle Bachelet de grote winnaar van de presidentsverkiezingen geworden. Ze haalde echter net geen absolute meerderheid van de stemmen en daarom is er een tweede ronde nodig in december.

Met quasi alle stemmen geteld, haalt de socialistische kandidate Michelle Bachelet 47 procent van de stemmen in de eerste ronde van de Chileense presidentsverkiezingen. Daarmee laat ze Evelyn Matthei, kandidate voor de regerende rechtse coalitie Alliantie voor Chili, ver achter zich. Zij haalde 25 procent van de stemmen binnen. Bachelet heeft zo evenwel geen absolute meerderheid en daarom is er er een tweede ronde nodig in december. 

Daarmee wordt het beeld bevestigd dat al in de peilingen en de campagne naar boven kwam. Bachelet, die al president van Chili was van 2006 tot 2010, had weinig moeite om afstand te nemen van Matthei, die in de huidige regering onder leiding van Sebastian Pinera minister van Arbeid was. Pinera kwam zelf niet meer op omdat de Chileense grondwet niet toelaat twee termijnen achter elkaar op te nemen. Aanvankelijk was niet Matthei de uitverkoren kandidate voor het rechtse blok, maar wel Pablo Longueira, de minister van Economie. Die wierp echter de handdoek in de ring omwille van een depressie. 

Dat Matthei deel uitmaakte van de weinig populaire regering-Pinera, deed haar weinig deugd in de presidentsrace. Het Zuid-Amerikaanse land wordt de afgelopen jaren onder meer gedomineerd door protest van studentenbewegingen, die het onderwijs gratis en kwalitatief willen zien. Verder had Matthei te kampen met een uiteenvallend rechts blok. 

Opvallend is dat de familiewortels van zowel Matthei als Bachelet tegenpolen zijn in de Chileense geschiedenis. De vader van Matthei was lid van de militaire junta onder Augusto Pinochet tussen 1973 en 1990. Bachelet's vader was loyaal aan de president Salvador Allende, die net door Pinochet in 1973 werd afgezet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud