Venezolaans regime: 'Poging tot militaire staatsgreep bezig'

De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó zegt dat de eindfase ingezet is voor de afzetting van Nicolás Maduro. ©REUTERS

De zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaidó heeft de steun van het leger in zijn machtsstrijd met president Nicolás Maduro. Hij kan rekenen op de ruggensteun van de VS.

Ruim drie maanden nadat in Venezuela een machtsstrijd losgebarsten is tussen de omstreden leider Nicolás Maduro en de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó zit dat gevecht mogelijk in een beslissende fase. Leden van het machtige leger lijken de kant van Guaidó gekozen te hebben.

'Volk van Venezuela, het einde van de usurpatie is ingezet. Ik sta hier aan de zijde van de belangrijkste militaire eenheden van ons leger om de eindfase van Operatie Vrijheid te lanceren.' Zo stak Guaidó dinsdag van wal in een video die hij via sociale media verspreidde.

Legeruniform

De voorzitter van het democratisch verkozen Venezolaanse parlement bevindt zich naar eigen zeggen op de luchtmachtbasis La Carlota, in de buurt van de hoofdstad Caracas. In de video wordt hij omringd door verschillende mannen in legeruniform.

Het leger heeft de juiste keuze gemaakt. De militairen kunnen rekenen op de steun van het volk, ze hebben de grondwet aan hun zijde, ze staan aan de juiste kant van de geschiedenis.
Juan Guaidó
Zelfverklaarde Venezolaanse interim-president

'Het leger heeft de juiste keuze gemaakt. De militairen kunnen rekenen op de steun van het volk, ze hebben de grondwet aan hun zijde, ze staan aan de juiste kant van de geschiedenis', ging Guaidó, die de steun geniet van de Verenigde Staten en een vijftigtal andere landen, voort.

Staatsgreep

Kort na de oproep van Guaidó erkende het regime-Maduro dat er een poging tot staatsgreep was. 'We laten het volk weten dat we te maken hebben met een kleine groep verraders in het leger. Ze proberen een coup te plegen. We zijn bezig die poging in de kiem te smoren', liet de Venezolaanse minister van Informatie weten.

Maduro zelf zei later dat de bevelhebbers van het leger hun loyaliteit aan hem hebben bevestigd. 'Stalen zenuwen! Ik heb met de bevelhebbers van alle militaire zones in het land gesproken en ze hebben hun loyaliteit aan het volk, de grondwet en het vaderland uitgedrukt', meldde hij op Twitter.

Volgens getuigen zette het regime dinsdagmorgen Venezolaanse tijd op de luchtmachtbasis La Carlota traangas in tegen de zelfverklaarde interim-president, López en de militairen die zich bij hen aangesloten zouden hebben.

Aartsrivaal

Als eerste grote wapenfeit hielpen de opstandige soldaten volgens hem bij de bevrijding van Leopoldo López. De aartsrivaal van Maduro en de politieke vader van Guaidó was in 2015 opgepakt op bevel van het regime en tot een celstraf veroordeeld. In juli 2018 was die omgezet in huisarrest. 

Met de militairen en López aan zijn zijde riep Guaidó dinsdag alle 'moedige mannen en vrouwen van onze strijdkrachten' op een eind te maken aan de 'usurpatie'. De bevolking spoorde hij aan massaal de straat op te trekken.

We laten het volk weten dat we te maken hebben met een kleine groep verraders in het leger. Ze proberen een coup te plegen. We zijn bezig die poging in de kiem te smoren.
Venezolaanse minister van Financiën

'Volk van Venezuela, we moeten samen de straat opgaan, ons leger steunen en onze vrijheid heroveren. Organiseer jullie en sluit jullie aan bij de belangrijkste legereenheden. Volk van Venezuela, kom allen naar La Carlota', klonk het. Eerder had de ingenieur zijn aanhangers al opgeroepen tot een massamanifestatie op 1 mei.

VS steunen Guaidó

De Verenigde Staten lieten dinsdag weten dat ze de Venezolaanse bevolking steunen in haar 'zoektocht naar de vrijheid'. 'Vandaag heeft interim-president Guaidó het begin aangekondigd van Operatie Vrijheid', tweette minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. 

De VS zegden eerder al Guaidó hun steun toe in zijn verzet tegen het regime van Maduro. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde bij herhaling met een militaire interventie om de Venezolaanse president uit het zadel te lichten.

Spanje riep alle betrokken partijen al op 'bloedvergieten' te vermijden. De autoriteiten in Madrid herhaalden nog eens het Europese verzoek om snel eerlijke verkiezingen te organiseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud